latinica  ћирилица
15/01/2021 |  19:04 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Савчић: Пуковник Бероња дао посебан допринос у пробоју Коридора

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић упутио је телеграм саучешћа породици пуковника Мила Бероње, који је преминуо у Новом Саду од посљедица инфекције вирусом корона, истичући да ће Бероња остати запамћен као један од најспособнијих официра Војске Републике Српске, који је посебно допринио пробоју "коридора живота" према Србији.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

Савчић је додао да је Бероња, као командант Друге посавске бригаде и високи официр Источнобосанског корпуса ВРС, након пробоја, успјешно бранио овај коридор.

- Са жаљењем смо примили вијест о смрти вашег оца, мужа и дједа, а нашег саборца Мила Бероње. У име руководства БОРС-а и у своје лично име упућујем Вам израз најдубљег саучешћа - навео је Савчић у телеграму.

Пуковник ВРС Миле Бероња преминуо је у сриједу, 13. јануара, у 73. години у Новом Саду од посљедица инфекције вирусом корона, а биће сахрањен у уторак, 19. јануара, на Градском гробљу у Новом Саду.

Бероња је рођен 1948. године у Вуковару, гдје је завршио основну школу и Гимназију, по завршетку средње школе у Београду је уписао и завршио Војну академију, а потом је као официр ЈНА службовао у Осијеку, Нашицама, Дервенти, Шамцу и Бијељини.

На почетку одбрамбено-отаџбинског рата придружио се ВРС, па је током операције "Коридор 92" обављао дужност начелника штаба Тактичке групе један ВРС, којом је тада командовао пуковник Новица Симић.

По завршетку операције "Коридор 92", Миле Бероња преузима дужност команданта Друге посавске бригаде ВРС и ову дужност обављао је до 1994. године, када је именован на дужност начелника оклопно-механизованих јединица у оперативној зони корпуса која је обухватала одбрану територије Мајевице, Семберије и дијелова Посавине.