latinica  ћирилица
16/01/2021 |  19:25 ⇒ 17/01/2021 | 08:43 | Аутор: РТРС

Одговор украјинској страни: "Ако је икона ваша, доставите доказе!" (ВИДЕО)

Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика реаговао је на поруке украјинског Министарства иностраних послова, у вези са иконом поклоњеном министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову током посјете БиХ. Позвали су министра иностраних послова Украјине Дмитра Кулебу да се, како је наведено, престане играти државе и "Твитер дипломатије", те да поступи у складу са међународним правом и конвенцијама на које се позива у изјавама за јавност.
Кабинет српског члана Предсједништва Милорада Додика - Фото: РТРС
Кабинет српског члана Предсједништва Милорада ДодикаФото: РТРС

Реагујући на поновљене, како се у саопштењу тврди - лажне оптужбе Министарства иностраних послова Украјине, из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ још су једном позвали украјинску страну да достави доказе и званично се изјасни у случају да не посједује материјалне доказе, којима би потврдила наводе о поријеклу спорне иконе.

- Као доктору правних наука и министру иностраних послова требало би да му /Кулебу/ буде познато основно правно начело да доказивати мора онај који нешто тврди, а не онај који нешто побија. Такође, требало би да му буду познате и бројне конвенције које се тичу заштите националних, историјских и културних добара и забрани њиховог отуђивања, као што је на примјер УНЕСКО Конвенција о мјерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара из 1970. године - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се подсјећа да је кабинет српског члана Предсједништва још 23. децембра прошле године затражио да Амбасада Украјине у Сарајеву достави информације у вези са наводима о власништву Украјине над предметном иконом.

Из кабинета је ескплицитно затражено да Амбасада Украјине достави све правно ваљане чињенице и доказе којима се потврђује да евентуално власништво над иконом припада Украјини, као и све доказе који потврђују наводе да је предметна икона отуђена, укључујући информације о начину отуђивања, времену, мјесту и власнику.

Наглашавају да Амбасада Украјине није доставила тражене информације. Подсјећају да ниједна међународна институција, па ни Интерпол, нису потврдили да се икона налази на било каквој листи отуђене културне баштине, коју потражује Украјина или било која друга земља.

У међувремену, руско Министарство спољних послова саопштило је да та земља још није добила доказе да је икону, поклоњену министру спољних послова Сергеју Лаврову у Сарајеву, посљедњи власник стекао нелегално, и оцијенило да се ситуација у вези са иконом у медијском простору Босне и Херцеговине и неколицини других земаља користи да би се Русија дискредитовала.

- Упркос чињеници да је руска страна, дипломатским каналима вратила икону дародавцима како би се разјаснило њено поријекло, медијским простором Босне и Херцеговине и низу других земаља, настављају да се шире неосноване спекулације о судбини иконе, које бацају сјенку на Русију -саопштио је МИП Русије на Фејсбуку.

Из украјинског Министарства иностраних послова јуче је саопштено да Украјина не прихвата језик ултиматума о повратку иконе из Босне и Херцеговине.

- Припадност древне иконе Украјини је неспорна чињеница, а Тужилаштво те државе је већ покренуло кривични поступак у вези с илегалним извозом реликвије. Очекујемо да босанскохерцеговачка страна неће користити икону у домаћој политичкој борби, већ ће пружити помоћ у оквиру криминалистичке истраге и експертизе и у њеном повратку у Украјину - рекао је Олег Николенко, портпарол Министарства иностраних послова Украјине.

Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ позвао је украјинску страну да се суздржи од изношења ставова који су базирани на непровјерним и некредибилним информација, јер на тај начин руше кредибилитет институција које представљају, обмањују јавност и наносе штету билатералним односима.