latinica  ћирилица
17/01/2021 |  08:48 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Додик: Иза приче о икони крије се обрачун Украјинаца са мном

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да икона коју је поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову није припадала некој институцији Украјине или њиховој цркви, те сматра да се иза свега крије обрачун Украјинаца са њим због изјаве о Криму.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

- Траже да вратимо икону, али не дају никакав доказ на основу чега то захтијевају. Ако постоји било какав папир, извинићу се и вратити икону - рекао је Додик.

Додик је појаснио да му је један човјек, кога не би могао назвати чак ни познаником, а који је 25 година живио у Русији, рекао да има породичну икону и да је вољан да се она врати у Русију.

Додик је поновио да је преко Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ од Интерпола добијена информација да нема потражње за том иконом и да је од Украјине затражено да достави податке да ли је она потраживана, као нестала на дан када је Лавров био у Сарајеву у посјети и примио овај поклон.

- До данас нисмо добили потврду. Ниједан државни орган Украјине не потражује ту икону. Покренут је и правосудни поступак у Сарајеву, па ћемо чекати његово окончање - рекао је Додик за Политику.

Према његовим ријечима, то није реликвија која је припадала некој институцији Украјине или њиховој цркви, која је била под јурисдикцијом Руске православне цркве.

Он сматра да се иза свега крије обрачун Украјинаца са њим, јер је познат по томе што је за Крим рекао да је природно право Русије да њим управља, што и сада мисли, а да Сарајево једва чека да отвори још један правосудни случај као и раније, само да би имали чиме "да машу над главом", што је политика спремљена за све Србе.

Додик је напоменуо да Сарајеву није успјело ни оспоравање Дана Републике Српске који је прославила 9. јануар нити ће им успјети, јер је тај датум историјска чињеница, исто као што је Српска 28. фебруара 1992. године донијела свој Устав, и то све прије рата у БиХ.

- Срби прослављају 9. јануар и наставиће да то раде, као што ће Бошњаци наставити неуспјешно да га оспоравају, настојећи да интернационализују антиправо Уставног суда БиХ, који одлуке не доноси на чињеницама и праву, већ излазећи из компетенција доноси политички мотивисане одлуке - рекао је Додик.

Он је напоменуо да се међународна заједница у Сарајеву окупља 1. марта, иако тамо нема Срба, најчешће ни Хрвата, те навео да ће Срби оспоратави тај 1. март, што све говори о БиХ као недовршеној земљи, па би било нормално да се "подвуче црта" и каже да је све ово неуспјешно.

Према његовим ријечима, 9. јануар је измишљен као проблем само да би се бавили Српском, јер су знали да Срби од тога неће одустати.

- Било би то као када би Американци одустали од 4. јула. Ево, нека Американци помјере празник за 5. јули, па ћемо и ми помјерити на 10. јанар - рекао је Додик.

Он је додао да зна да је посљедњих 25 година било далеко теже него данас, иако ће дио администрација САД хтјети да успије у нечему.

- И нагло ће нешто кренути, можда су и преузели неке обавезе. Али и ми смо уморни од њихових експеримената. Не бјежим од разговора, биће то прилика да чују и наше ставове, то јесте да чују да БиХ нема шансу и да би било боље да се Бошњаци одрекну концепта о земљи којом ће да доминирају - рекао је Додик.

На питање да ли очекује притиске америчке администрације, Додик је одговорио да се осокољени побједом Џозефа Бајдена за америчког предсједника рехабилитују кругови који су четири године патили, те додао да је за све оно што најављују потребна сагласност Српске, од уставних промјена до додатне централизације.

- Они очекују да се иде на уставне промјене које ће легализовати досадашњи криминал високих представника и тиме дати надлежности за БиХ које су нам силом отели. Желе да се одрекнемо наших позивија у начинима одлучивања у БиХ, како бисмо се претворили у заједницу у којој би се одлучивао већином гласова - рекао је Додик.

Он је поновио да прије било какве расправе о реформи Устава мора да се уважи могућност народа на самоопредјељење и право на референдум сваког констритутивног народа, те да ће се разговарати, ако има спремности.

Додик је истакао да се и сада, као и прије, траже начини да се сатанизују Срби, али да су позиције Српске утврђене, те истиче да војска не може у Устав као надлежност БиХ, као ни правосуђе и обавјештајна слуижба, јер се све показало као декадентно.

О проблему миграната у БиХ, Додик је рекао да дефинитивно може да потврди став да Република Српска нема намјеру да мијења политику и да у њој неће бити кампова, што је рекао и еворпским представницима.

Поновио је да Српска нема везе са изазивањем мигрантске кризе, као и да то нису људи које је истјерао рат или нека непогода, већ су свјесно кренули ка ЕУ, а много их је који нису идентификовани и можда су опасни.

Додик је рекао да је бригу о њима преузела Међународна организација за мигранте, за шта је добила више од 72 милиона евра од ЕУ, а не институције БиХ.

Када је ријеч о новом високом представнику, Додик је поновио став да није добродошао, да у БиХ више нема насиља, те да нема ништа против Криситјана Шмита из Њемачке, који се помиње као могући насљедник Валентина Инцка, али да има против високог представника.