latinica  ћирилица
17/01/2021 |  09:16 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Додик: Ускоро посјета Београду, доста више великосарајевских концепција!

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће ускоро посјетити Србију, гдје ће се поново рехабилитовати прича у вези са изградњом енергетских објеката Српске и Србије на Дрини и аеродромом у Требињу, ма шта у Сарајеву урадили о том питању.

Коментаришући изградњу енергетских објеката Српске и Србије на Дрини и оспоравања 23 бошњачка посланика из Сарајева, Додик је рекао да, ако се буде радило по праву, ништа неће бити спорно, те оцијенио да је за Сарајево само Србија проблем.

Додик је рекао да су 23 бошњачка посланика, који Србима нуде "грађанску земљу", потписала захтјев да се Српској оспори та инвестиција, а није им сметало када је то Српска прије пет година почела радити са Нијемцима.

- Ускоро ћу отићи у Србију, гдје ће се поново рехабилитовати та прича у вези са енергетиком и аеродромом у Требињу, ма шта ови у Сарајеву урадили по том питању. Доста је више са тим покушајима да нам загорчају живот. Уназад 25 година само се то настоји урадити - изјавио је Додик за Политику.

Он је навео да је Србија ојачала, а Република Српска вратила достојанство, па је тешко очекивати да буду слабе.

Додик је поновио да овај вијек мора да буде вијек српске интеграције, те да постоји основа да се Србија и Република Српска једног дана уједине у политичко-територијалну заједницу.

- То је циљ који морамо да имамо. Ја тај циљ износим јавно, многи то не смију, али се слажу са њим - рекао је Додик.

Он је оцијенио да су Бошњаци "заробљени својом идејом о Босни, коју ће наметнути Србима и Хрватима, а претходно ће срушити Додика и српати га у затвор".

- А чим се појави неки нови лидер Срба, опет ће бити оспораван и криминализован. Па шта је ту разлика у односу на оно што су Турци радили? Доста је више великосарајевских концепција - указао је Додик.

Коментаришући нервозу у Сарајеву због честитки за Дан Републике Српске, 9. јануар, Додик је рекао да се Вучић показао као човјек који разумије Српску и брине о Србима изван Србије, што Српској даје могућност да заступа сва питања која су важна за њу.

- Ми то треба да цијенимо и поштујемо. Сматрам да треба да идемо даље, да са Србијом интегришемо школство, здравство, саобраћај, енергетику и све остало - нагласио је Додик и додао да је Српска захвална Вучићу за подршку Српској на политичком и економском плану.

Када је ријеч о односу Републике Српске према новој власти у Црној Гори, Додик је рекао да са Црном Гором треба да се развијају добри односи.

Он је навео да је у Црној Гори легитимно изабрана власт којој Српска жели све најбоље, али да је резервисана према појединцима попут Дритана Абазовића, који покушава да се наметне, а не познаје елементарне ствари, па БиХ третира као републику.

- Може да има ставове какве хоће о Републици Српској, али ако држи придике, онда би требало прелистати папире и видјети да не постоји република БиХ - нагласио је Додик.

Што се тиче Здравка Кривокапића, премијера Црне Горе, Додик каже да се са њим видио два пута и да нема разлога да се не сретну опет, те додао да са Црном Гором треба да се развијају добри односи.

- Ова власт је јасно показала своје намјере у вези са Српском православном црквом, то је нама важно, то цијенимо и то ћемо увијек поздравити - истакао је Додик.