latinica  ћирилица
18/01/2021 |  16:43 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Сигурним пласманом до рекордне производње млијека

Мљекарама на подручју Сарајевско-романијске и дијелу Горњодринске регије у прошлој години предато је више од 6.364.900 литара сировог млијека, што је за око 993.860 литара више него у 2019, речено је Срни у соколачком Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди при ресорном министарству.
Произвођачи млијека -
Произвођачи млијека

Виши стручни сарадник за сточарство Свјетлана Мичић рекла је да мљекаре "Пађени" и "Милкос" из године у годину откупљују све веће количине млијека, те да је 2020. била рекордна у односу на претходну, када су пољопривредници испоручили 5.371.048 литара.

Она је истакла да на овом подручју производња млијека расте, јер пољопривредници имају сигурног купца, стабилну цијену и редовну исплату испоручених количина, што им даје безбједност у планирању производње.

Мичићева је подсјетила да билећка мљекара "Пађени" врши откуп од 343 коопераната са подручја општина Соколац, Хан Пијесак, Пале, Рогатица, Рудо и Вишеград, док сарајевски "Милкос" преузима млијеко од 80 коопераната са подручја Пала, Источног Старог Града, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице.

Она је нагласила да је у прошлој години укупно 118 пољопривредника испунило услове да добију подстицаје за квалитетно приплодну стоку од којих је 27 корисника у овчарству и 89 у говедарству.

- Од тих 89 завршених записника о испуњеним условима за подстицаје у говедарству, 41 се односи на узгој квалитетно приплодних јуница, 48 на систем крава-теле и један у области свињарства - навела је Мичићева.

Према њеним ријечима, Сарајевско-романијска и дио Горњодринска регија у потпуности припадају брдско-планинском подручју, гдје је млијечно говедарство најдоминантнија грана сточарске производње и цјелокупне пољопривреде у овом крају.

- Да би ова била успјешнија потребна је материјална база, присуство струке, организованост пољопривредног циклуса, промоција и пласман производа на тржиште, стратегија развоја, нове технологије засноване на знању, које је главни фактор за развој пољопривредне производње - навела је Мичићева.

Мичићева је нагласила да ће у наредном периоду потенцијали у домену сточарстава стварати изазов за веће инвестиције у пољопривредну производњу, која би имала вишеструке ефекте на укупно побољшање привредне структуре, повећање запослености и раст стандарда руралног становништва и рурални развој у цјелини.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручна јединица Соколац, Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске дјелује на подручју 12 општина Сарајевско-романијске и дијела Горњоодринске регије.