latinica  ћирилица
19/01/2021 |  09:28 ⇒ 09:28 | Аутор: СРНА

Алексић: Грађани Српске имају основ за приватне тужбе

Адвокат Срђан Алексић рекао је да грађани Републике Српске, који су обољели од посљедица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом, имају основ за приватне тужбе и да је вољан да помогне свима који се одлуче да поднесу тужбени захтјев пред судовима у БиХ против НАТО-а.
НАТО бомбардовање Пала - Фото: РТРС
НАТО бомбардовање ПалаФото: РТРС

- Ми ћемо уз помоћ италијанске судске праксе показати постојање узрочно-посљедичне везе између тровања осиромашеним уранијумом и оболијевања од рака српских војника и полицајаца - рекао је Алексић.

Алексић је за Глас Српске појаснио да по истом принципу могу да поступе и грађани Републике Српске, јер су такве бомбе кориштене први пут управо на територији данашње БиХ.

Према његовим ријечима, у случају да грађани Српске поднесу тужбу и да суд прихвати њихове тврдње, тужена страна би била НАТО, који би био дужан да плати штету, јер је БиХ, као и Србија, потписница Партнерства за мир.

- НАТО савез је у тим уговорима наступао као правно лице које има свој буџет. Овде је потврђено право на живот, које је изнад сваког закона и они би били дужни да ту штету надокнаде. Исти је случај и са БиХ - указао је Алексић.

Адвокат Миодраг Стојановић истакао је да основ за тужбу постоји, али да би било ризично упустити се у такве поступке јер нема гаранције да би НАТО ту штету платио, а трошкови поступка би били огромни за лица која се у њега упусте.

- Имао сам таквих молби, али нисам могао да их прихватим јер мислим да новац не бисмо никада добили. Трошкови вјештачења и таксе су велики, те породице немају та средства - рекао је Стојановић.

Стојановић вјерује да би се врло лако доказала узрочно-посљедична веза између бомбардовања и оболијевања, али да је питање ко ће од НАТО-а тражити новац.

- А, када је ријеч о БиХ, ту долазимо до питања њеног уређења и државно-правног статуса унутар БиХ, што отвара Пандорину кутију - рекао је Стојановић.

Он је рекао да би требало видјети како ће тећи поступак у Србији, а онда планирати слично дјеловање и у Српској.

Директор Центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић рекао је да је Центар објавио публикацију о посљедицама НАТО бомбардовања, у којој су детаљно приказани сви подаци.

- Посљедице су несумњиво огромне и постоји апсолутни основ за тужбу. Међутим, Центар не може да буде странка у поступку и подношење тужби је питање личне воље и жеље појединца. У сваком случају, ако се неко одлучи, Центар стоји на располагању да пружи сваку подршку - рекао је Којић.

Адвокат из Ниша Срђан Алексић са италијанским колегом Анђелом Фијореом Тартаљом, који је у истим предметима пред италијанским судовима успио да добије 181 правоснажну пресуду у корист својих клијената, ускоро ће поднијети пет тужби против НАТО савеза пред судовима у Србији.

Посљедице бомбардовања Сјеверноатлантског савеза бомбама са осиромашеним уранијумом примјетне су и на територији Српске, коју је овај савез бомбардовао 1995. године, четири године прије него тадашњу Савезну Републику Југославију.