latinica  ћирилица
19/01/2021 |  22:42 ⇒ 22:42 | Аутор: СРНА

Њемачка остаје "закључана" до 14. фебруара

Њемачка је одлучила да до 14. фебруара задржи на снази строге мјере због корона вируса.
Ангела Меркел - Фото: bild.de
Ангела МеркелФото: bild.de

Њемачки канцелар Ангела Меркел и челници 16 покрајина договорили су вечерас да уз постојеће уведу и обевзно ношење висококвалитетних медицинских заштитних маски у продавницама и у јавном превозу.

То укључује такозване хируршке маске, познатије по ознакама "ФФП2" и "Н95".

Према новим правилима, грађанима ће бити забрањено ношење платнених маски или шалова као замјене за маске у јавном превозу, преносе медији.

Уз то, документ с новим мјерама предвиђа да Савезно министарство рада и социјалних питања доноси уредбе о раду од куће. Послодавци морају да омогуће запосленима рад од куће кад год је то могуће., што би смањило контакте на послу и на путу до посла.

Од послодаваца се тражи да успоставе флексибилно радно вријеме за све оне који морају да иду на посао да би се избјегла гужва у јавном превозу у раним јутарњим и послијеподневним часовима.

Запосленима ће забранити заједнички ручак, у покушају да смање социјалне контакте.

Према плану, њемачке савезне оружане снаге биће распоређене као помоћ у масовном тестирању у старачким домовима.

Једна од важнијих тема састанка била је и одлука о отварању школа. За наставак таквог режима у школству нарочито се залаже канцеларка Меркел, док су неки покрајински челници против, али се у овом тренутку чини да ће став Меркелове превладати.

Иако се број заражених смањује посљедњих дана Меркелова је упозорила на нове преносивије варијанте вируса корона.

У Њемачкој је у посљедња 24 часа инфекција вирусом корона потврђена код 11.369 људи, док је 989 људи умрло. До сада је укупно преминуло више од 47.000 људи, а заражено је више од два милиона људи

Њемачка се још од новембра налази у некој врсти "локдауна", који је прво требало да траје само четири седмице и заврши се прије божићних празника. У међувремену су затворене школе, продавнице које не продају основне намирнице, барови, ресторани, те садржаји за забаву и културу.

На снази је и мјера према којој једно домаћинство може посјетити само једна особа, која није из тог домаћинства.

У окрузима гдје је више од 200 новообољелих на 100.000 становника у седам дана није дозвољено напуштање куће даље од 15 километара.