latinica  ћирилица
20/01/2021 |  08:54 ⇒ 08:55 | Аутор: СРНА

Београд да не насједа на провокације Приштине

Ћутање најмоћнијих држава Запада на најаву из Приштине да ће самопроглашено Косово одржати референдум за уједињење са Албанијом може се протумачити само као вид притисака на званични Београд, коме се имплицитно поручује да су у оптицају и кудикамо гори исходи уколико се не сагласи са независношћу тзв. Косова и његовим чланством у УН, оцијенио је Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност.

Старовић је за Вечерње новости рекао да је веома важно да званични Београд не насједа на провокације овакве врсте, будући да концепт "велике Албаније" заправо нема подршку кључних актера у међународној заједници, иако се тај наратив албанских лидера прећутно одобрава или чак подстиче "као некакво страшило усмјерено према Београду и другим пријестоницама у региону".

Професор међународног права на Правном факултету у Београду Бојан Милисављевић оцијенио је да би референдум о уједињењу самопроглашеног Косова са Албанијом био у супротности са принципом непромјенљивости граница и стратешки довео до потреса у региону.

Он је навео да би по позитивном међународном праву власти у Приштини могле да покушају да спроведу референдум, али не би имале подршку међународне заједнице, поготово не једнодушну, што, како је рекао, опредјељује и будућност таквог потенцијалног изјашњавања.

- Од Хелсиншког завршног акта из 1975. године, када је установљено да нема промјена граница у Европи, поштује се тај принцип - рекао је он.

Кандидат за предсједника самопроглашеног Косова и лидер Алијансе за будућност тзв. Косова Рамуш Харадинај рекао је да ће затражити путем референдума уједињење тзв. Косова са Албанијом 2025. године, уколико до тада самопроглашено Косово не оствари напредак на путу ка ЕУ.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да ће Србија имати адекватан и добар одговор на то и да грађани не треба да брину.