latinica  ћирилица
20/01/2021 |  20:10 | Аутор: СРНА

Свјетски лидери спремни за сарадњу са Бајденом

Предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је поводом инаугурације новог предсједника САД Џозефа Бајдена да се "Америка вратила" и да се радује сарадњи са њим.
Џо Бајден - Фото: Screenshot/YouTube
Џо БајденФото: Screenshot/YouTube

- Да се поново повежемо са старим партнером од повјерења, да удахнемо нови живот нашем савезу који његујемо - саопштила је Фон Дер Лајенова.

Британски премијер Борис Џонсон рекао је у Парламенту да се радује сарадњи са Бајденом и његовом администрацијом у јачању партнерства Британије и Америке и раду на заједничким приоритетима: од борбе против климатских промјена и пандемије до јачања трансатлантске безбједности.

Њемачки предсједник Франк Валтер Штајнмајер поручио је у видео-поруци да је Америка била пред великим изазовом, али да је издржала.

- Упркос покушајима да се прекину америчке институционалне нити, изборни радници и гувернери, судство и Конгрес су показали снагу. Осјећам велико олакшање што је Џо Бајден положио заклетву као предсједник и што ће ући у Бијелу кућу. Знам да многи у Њемачкој осјећају исто - рекао је њемачки предсједник.

Шпански премијер Педро Санчез рекао је да Бајденова побједа представља побједу демократије над ултрадесницом и њене три методе: масовном обманом, националном подјелом и злоупотребом демократских институција, чак и насиљем.

Италијански премијер Ђузепе Конте рекао је у обраћању посланицима да ће одмах почети сарадња са Бајденовом администрацијом кроз Групу 20, гдје је Италија предсједавајућа.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Москва подржава очување споразума о контроли наоружања Нови СТАРТ и да се само може поздравити евентуално изражавање политичке воље у Вашингтону да се тај пакт очува и продужи.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху честитао је Бајдену и потпредсједнику Камали Херис на историјској инаугурацији. Он је указао на вишедеценијско лично пријатељство са Бајденом и рекао да се радује јачању америчко-израелског савеза и наставку ширења мира између Израела и арапског свијета.

Његова канцеларија је у одвојеном саопштењу захвалила Трампу на "великим стварима које је урадио за Израел, нарочито на историјском признању Јерусалима" као главног града Израела.