latinica  ћирилица
21/01/2021 |  09:23 ⇒ 09:25 | Аутор: РТРС

Фонд реаговао на изјаву начелника општине Нови Град о Трговској гори

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошенога нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко демантовао је наводе из текста "Дрљача: Земљотреси упозорење да се не складишти радиоактивни отпад на Трговској Гори", објављеном на нашем порталу 10. јануара.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Реаговање преносимо у цијелости:

У наведеном чланку пренесене су изјаве начелника општине Нови Град Мирослава Дрљаче које је дао за агенцију СРНА, а у којем говорећи о постављеним сеизмолошким станицама на локацији Трговске горе каже како се не може "очекивати да Хрватска објави релевантне податке о сеизмичкој активности на локацији Трговска гора", што није тачно.

Тачно је да се све релевантне информације објавују редовно те су доступне читавој јавности. Наиме, након што је у новембру 2020. године на локацији Черкезовац постављена сеизмографска станица, која је укључена у националну мрежу, резултати мјерења и очитања са сеизмолошке станице јавно су доступни и објављивани у случају регистрованих потреса у најбржем могућем времену.

Тако је било и након потреса 28. и 29. децембра 2020. године. Уз извјештаје сеизмографских служби које су јавно доступни, а у циљу детаљног информисања од стране наше установе направљен је детаљан извештај након наведених потреса са резултатима забиљеженим на сеизмолошкој станици Черкезовац. Извјештај је 30. јануара 2020. израдио Геофизички одсјек Природно-математичког факултета Универзитета у Загребу те је исто објављено 6. јануара 2021. на веб страници www.radioaktivniotpad.org у чланку под насловом "Акцелерација у Загребу 2,43, а на Черкезовцу 0, 49 m/s2".

На истој страници објављен је и исцпран извјештај о стању на самој локацији на дан 30.12.2020. године, према којем нису примијећена никаква оштећења на самој локацији и објектима, а што потврђује како је објекат сигуран и погодан за складиштење ниско и средње радиоактивног отпада те да не постоји опасност за локално становништво, како у Републици Хрватској тако и у Босни и Херцеговини.

Сматрамо како нема разлога за неаргументовано и сензационалистичко узбуњивање јавности, а ми као установа наставићемо транспарентно, истинито и јасно информисање јавности те свих заинтересованих учесника.