latinica  ћирилица
21/01/2021 |  11:18 ⇒ 13:02 | Аутор: СРНА

Министарство здравља Српске: Вакцинација против вируса корона биће добровољна

Вакцинација против вируса корона у Републици Српској биће добровољна, те се очекује да, као најефикасније средство за заштиту здравља од Ковида - 19, буде прихваћена од становништва, истакли су из републичког Министарства здравља и социјалне заштите.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

У времену пандемије која је довела до огромних посљедица на здравље и живот људи и која је утицала на све сфере функционисања друштва, нарочито је битно да буде прихваћена од оних који су највише изложени, као што су здравствени радници, објављено је на интернет страници Министарства.

- Битно је и да вакцинација буде прихваћена и од оних који су највише угрожени овом болешћу, а то су старије особе, особе које имају хроничне болести, као и оних који, по природи посла, могу да пренесу инфекцију на најосјетљивије особе, као што су запослени у старачким домовима, здравствени радници и тако даље - навели су из Министарства, одговарајући на нека од честих питања у вези са вакцинацијом.

Из Министарства су упозорили да у супротном, огроман труд и улагања у научној заједници који су остварени у претходној години, како би вакцина била доступна, неће бити искориштени.

У објави се напомиње и да ће грађани подносити захтјев за вакцинацију против Ковида - 19, а након вакцинације добиће потврду о вакцинацији.

Из Министарства су навели да од појаве вируса корона међународна научна заједница спроводи интензивна истраживања за проналазак терапије која би била ефикасна у лијечењу ковида 19, као и за проналазак сигурне и ефикасне вакцине, као најбољег дугорочног рјешења за сузбијање пандемије.

- Огроман труд и међународна сарадња у области науке и фармацеутске индустрије су у рекордном року омогућили развој више различитих технологија за производњу вакцине против ковида 19, те постоји најмање шест врста технологија за производњу ове вакцине које се заснивају на ослабљеном вирусу, инактивираном вирусу или дијеловима вируса - наведено је у информацији.

Према наводима Министарства, инактивне вакцине су вакцине на бази инактивисаног узрочника болести, у овом случају вируса. Инактивни вирус детектују имуне ћелије у организму, што изазива снажан имуни одговор. Производња захтијева велике количине вируса, а примјер инактивне вакцине је вакцина против бјеснила.

Живе атенуиране вакцине су вакцине на бази живог узрочника, који је ослабљен тако да не може да узрокује болест, али изазива исти имунолошки одговор организма као природна инфекција.

Овакве вакцине се не могу давати трудницама и имунокомпромитованим особама, а примјер је вакцина против морбила.

Вирусне векторске вакцине су вакцине у којима се користи вирусни вектор, који је генетским инжењерингом или модификацијом измијењен тако да садржи антиген вируса против кога се вакцинише.

Нуклеинска киселина оваквог вируса доводи до стварања копија вирусног протеина, што стимулише имуни одговор домаћина. Овакве вакцине се развијају брзо, али уколико је особа раније била изложена вирусном вектору који се користи, то може умањити ефекат вакцине, а примјер је вакцина против еболе.

Вакцине засноване на нуклеинској киселини /РНК или ДНК/ су вакцине на бази РНК или ДНК узрочника болести, задужених за индуковање производње вирусног протеина који доводи до имуног одговора домаћина, те изазивају снажан ћелијски имунитет, али релативно низак одговор антитијела.

Вакцине засноване на честицама сличним вирусу су вакцине на бази вирусног омотача који је сличан вирусу против којег се вакцинише, али без генетичког материјала вируса.

Овај вирусни омотач стимулише стварање имуног одговора. Производња оваквих вакцина је брза, али је одговор антитијела релативно низак, а примјер је вакцина против хуманог папилома вируса.

Протеинске подјединичне вакцине користе фрагменте узрочника болести који су важни за изазивање имуног одговора. Мање су реактогене, али могу бити и мање имуногене, односно са мање нежељених ефеката, али и имуни одговор може бити слабији, а примјер овакве вакцине је вакцина против хепатитиса Б.

Из Министарства су навели да ће према Плану вакцинације против Ковида - 19 у Републици Српској, који је израдио Институт за јавно здравство Српске, прве вакцине примити корисници и запослени у домовима за смјештај старијих лица и здравствени радници, а приоритетно они који лијече пацијенте обољеле од Ковида - 19 и запослени у микробиолошким лабораторијама за дијагностику вируса корона, а након тога особе старије од 65 година и особе са хроничним обољењима.

У наредним фазама биће обухваћене и друге категорије становништва које су под повећаним ризиком од инфекције вирусом корона, као што су просвјетни радници, васпитачи у предшколским установама, полиција, цивилна заштита, ватрогасци, инспектори.