latinica  ћирилица
22/01/2021 |  00:22 ⇒ 09:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Додатне мјере на спољним границама ЕУ

Лидери ЕУ закључили су на састанку посвећеном пандемији ковида-19 да унутрашње и спољне границе ЕУ морају остати отворене, али уз примјену строгих мјера рестрикције неесенцијалних путовања.

- Убјеђени смо да морамо да оставимо отворене границе, али истовремено разматрамо и рестрикције за неесенцијална путовања - поручио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

И предсједница Европске комисија Урсула фон дер Лајен, након састанка лидера, поручује да је неопходно одржати функционалност јединственог европског тржишта кроз несметрани проток робе и радника.

ЕУ лидери су нагласили озбиљност тренутне епидемиолошке ситуације у Европи, с обзиром на појаву нових сојева вируса, и позвали на обиљежавање тзв. "тамно црвених" зона на епидемилошкој мапи Европе које би означиле мјеста гдје је појачана циркулација вируса.

Закључено је да ће се и на спољним границама ЕУ увести додатне мјере у циљу заустављња ширења вируса којим ће се и од путника из трећих земља, којима је до сада била потребна само потврда о важењу боравка у ЕУ, од сада захтијевати и тестирање прије пута.