latinica  ћирилица
22/01/2021 |  11:22 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Инцидент у Блажују - најава већих сукоба

Стручњак за безбједност и борбу против тероризма Џевад Галијашевић упозорио је да је инцидент у прихватном центру у Блажују, у којем су мигранти насрнули и на полицију, најава већих сукоба и проблема који на том плану могу избити и нарушити безбједност у БиХ.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Галијашевић је рекао Срни да за сукоб у Блажују неко мора да одговара и да се у све се морају укључити надлежна тужилаштва.

- То је потребно јер се ми, грађани и народи у БиХ, заправо налазимо у истом `концентрационом` логору у који смо затворени са мигрантима и практично осуђени на небезбједност - рекао је Галијашевић, коментаришући недавни сукоб око 2.000 миграната у Блажују, у којем су повријеђени полицајци и службеник прихватног центра, те оштећена полицијска возила и нанесена већа материјална штета.

Он је поновио да је овај сукоб посљедица лошег и антиуставног приступа Министарства безбједности у Савјету министара и ресорног министра Селме Цикотића према мигрантској кризи.

Галијашевић је нагласио да је очигледно да мигранти знају да имају "подршку" за оно што раде, због постојања подијељености у политици према њима.

- Ово што се десило у Блажују је помјерање границе у насиљу. Мигранти су прво имали међусобне обрачуне, затим су палили различиту имовину, па су убили човјека у Сарајеву... Сада су насрнули на полицију. Шта је сљедеће? - упитао је Галијашевић и упозорио да проблеми могу постати врло озбиљни, уколико мигранти дођу у посјед оружја.

Галијашевић каже да не вјерује да се у Блажују догодио сукоб на вјерској основи због, како је наведено у појединим медијима, провокација између шиитских и сунитских муслимана.

У прихватном центру у Блажују, који је највећи у БиХ, смјештено је више од 3.000 миграната, а камп осигуравају полиција из Сарајева и поједине приватне агенције за обезбјеђење.