latinica  ћирилица
22/01/2021 |  14:38 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Српска улаже велике напоре да обезбиједи вакцине

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило је данас да институције Републике Српске улажу велике напоре да обезбиједе сигурне, квалитетне и ефикасне вакцине за грађане.

Из Министарства подсјећају да је посредством механизма Ковакс предвиђена набавка вакцине за око 20 одсто популације земаља које су се пријавиле за овај вид набавке вакцине.

Додаје се да се Република Српска, сходно томе, пријавила за 400.000 доза вакцина, за 200.000 становника, а за које су недавно регулисане и укупне финансијске обавезе Српске дефинисане потписаним споразумом.

- Очекују се информације Министарства цивилних послова у Савјету министара, као потписника уговора са Глобалном алијансом за вакцине о тачним датумима прве испоруке и врсти вакцине које ће бити доступне у оквиру овог механизма - наведено је у саопштењу.

Да би била реализована набавка посредством Ковакс механизма унутар БиХ је потписан и споразум између Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Министарства здравства Федерације БиХ и Одјељења за здравство и остале услуге Брчко дистрикта, којим су регулисане обавезе свих страна у оквиру споразума.

- Глобална алијанса за вакцине је у свом допису од 6. јануара навела да ограничене, мање количине вакцина у оквиру првих испорука, можемо очекивати крајем јануара, односно почетком фебруара - подсјећају из Министарства здравља Српске.

Из Министарства наводе да су исказане одређене потребе у оквиру набавки за вакцинацију против ковида 19 кроз механизме Европске уније, укључујући донацију вакцина, а улажу се напори да би била обезбијеђена и вакцина кинеског произвођача.

- Независно од тога, познато је и да је Влада посредством Представништва у Москви, те уз учешће овлаштеног дистрибутера, покренула активности на допремању вакцине из Русије ка Републици Српској и овај процес је у завршној фази. Према тренутно расположивим информацијама, Република Српска у фебруару очекује прву серију од 200.000 доза вакцине Спутњик - пише у саопштењу.

Из Министарства наводе да вакцина мора да буде са адекватним сертификатом о квалитету и безбједности, а у складу са тим, свака вакцина која дође у Републику Српску мораће да буде безбједна, квалитетна и ефикасна.