latinica  ћирилица
22/01/2021 |  16:03 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Додик-Калабухов: Неопходно затворити ОХР

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик примио је акредитивно писмо новоименованог амбасадора Русије у БиХ Игора Калабухова, а потом су се у разговору сагласили да је неопходно затворити Канцеларију високог представника да би се домаћим властима и политичарима омогућило да преузму потпуну одговорност одлучивања.
Игор Калабухов и Милорад Додик - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Игор Калабухов и Милорад ДодикФото: www.predsjednistvobih.ba

Током разговора Додик и новоименовани руски амбасадор указали су на неопходност досљедног поштивања Дејтонског споразума.

Они су поздравили добре и стабилне политичке односе и билатералну сарадњу двије земље.

Током сусрета је истакнуто да нема отворених питања и изражена је нада да ће се билатерална сарадња наставити развијати на обострану корист. Посебно је наглашено да има простора за унапређење економске, културне и образовне сарадње, саопштено је из Предсједништва БиХ

Додик је информисао Калабухова о унутрашњополитичкој ситуацији у БиХ, а било је ријечи и о проблему илегалних миграната у БиХ.

Фото: predsjednistvobih.ba

Калабухов је истакао да Русија досљедно заговара суверенитет и територијални интегритет БиХ, гарантован Дејтонским мировним споразумом, као и равноправност три конститутивна народа и два ентитета БиХ.

Он је рекао и да Русија сматра БиХ важним политичким, трговинским и економским партнером и додао да двије земље уједињују заједничка историја, културна и духовна блискост.

Током сусрета поменута је и недавна посјета БиХ министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, која свједочи добрим билатералним односима двије земље.

Додик је замолио амбасадора Калабухова да пренесе искрене и срдачне поздраве предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину.

Он је изразио наду да ће досадашња изузетно добра сарадња бити настављена и током мандата новоименованог амбасадора Калабухова, којем је пожелио успјех у раду.