latinica  ћирилица
22/01/2021 |  16:30 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Молекуларни биолог: PCR метод за сада најквалитетнији

PCR метод за сада најквалитетнији и недвосмислено детектује присуство вируса корона, а лажних резултата ове методе нема, рекао је молекуларни биолог Никола Танић, један од учесника на предавању одржаном у Болници "Свети Врачеви" у Бијељини.

Танић, који је запослен у PCR лабораторији у Бијељини, је истакао да боља метода сада не постоји.

- Лажно позитивних или лажно негативних резултата PCR нема, односно на негативан резултат утичу бројни разлози почев од узорковања преко комплетне процедуре, а сам PCR неће погријешити - рекао је Танић.

Он је појаснио да, ако пацијент има присуство неког вируса, на примјер Сарс ков два, то аутоматски не значи да је оболио од ковида 19, него се ова дијгноза утврђује након прегледа и љекарских констатација, те комплетних дијагноза пацијента.

- Ако пацијент има тај вирус то не значи да је он оболио од ковид 19 болести. О томе да ли је пацијент болестан одлучује клиничар након резултата PCR, између осталих - рекаоје Танић.

Бијељинска Болница организовале је предавање о најновијим сазнањима у вези са превенцијом, дијагностиком и лијечењем ковида-19, на којем су говорили и начелник Клинике за инфективне болести Универзитетког клиничког центра Бањалука Антонија Верхаз, као и инфектолог из бијељинске болнице Александра Радојчић.

Верхазова је рекла да су колеге у Бијељини опремљени одлично, али је истакла да је здравствени сектор "мало изморен", јер пандемија трахе годину дана, али је ситуација, у сваком погледу, много боља у односу на април.

- Сви у Републици Српској хватамо се у корак са европским болницама и боримо се квалитетно и здушно са ковидом 19 - рекла је Верхазова.

Директор Болнице "Свети Врачеви" Златко Максимовић захвалио је стручњацима који су данас учествовали на предавању и истакао да се све ради тимски и да ће издржати сваки притисак.