latinica  ћирилица
22/01/2021 |  16:55 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Петровић: Од априла успостављање јавног снабдијевања

"Електропривреда Републике Српске" од 1. априла успоставиће систем јавног снабдијевања као дјелатност која се издваја из дистрибуција, рекао је на годишњој конференцији за медије генерални директор Лука Петровић.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић је навео да је раздвајање дјелатности снабдијевања и дистрибуције један од основних захтјева енергетске заједнице и први је корак за успостављање тржишних принципа за јавно снабдијевање, у оквиру којих ће грађани учествовати на тендерима и од снабдјевача добијати електричну енергију.

Он је додао да ће, за разлику од јавног снабдијевања, дистрибутивна дјелатност остати регулисана од Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске.

Петровић је напоменуо да је "Електропривреда Републике Српске" 1. септембра 2019. године формирала тржишно снабдијевање које је Мјешовитом холдингу ЕРС донијело нове приходе.

- Цијене по којима привредни субјекти од `Електропривреде Републике Српске` купују електричну енергију и даље су далеко испод тржишних и субвенционисане су од Мјешовитог холдинга Електропривреда Републике Српске - рекао је Петровић.

Он је додао да предузеће "Електропривреда Републике Српске" прати политике Владе Републике Српске, која жели да привреда у Српској и даље има најповољније цијене електричне енергије на Балкану.

Петровић је нагласио да су велике инвестиције у производне објекте, прије свега инсталација система за одсумпоравање димних гасова у РиТЕ "Угљевик", условили покретање тарифног поступка који је покренула ова електрана.

- РиТЕ `Угљевик` је од Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске добио одобрење средстава од 21 милион КМ, што је регулисану цијену производње у Угљевику повећало у значајном проценту. Самим тим и ЕРС ће као јавни снабдјевач упутити захтјев за измјену тарифног поступка што ће узроковати помјерање цијена електричне енергије у одређеном проценту - рекао је Петровић.

Он је подсјетио да нови Закон о електричној енергији, који је ступио на снагу 1. јануара 2021. године, обавезује надлежне институције да формирају правилник о енергетски заштићеном купцу за који је задужено Министарство здравља и социјалне заштите, као и тимови из Министарства енергетике и рударства и МХ "Електропривреда Републике Српске".

- По овом правилнику биће издвојени потрошачи који ће имати субвенције у киловат-часовима на утрошену електричну енергију на мјесечном нивоу. Наша намјера је да то буду пензионери са најнижим примањима, лица која користе туђу његу и помоћ, вишечлане породице - рекао је Петровић.

Он је појаснио да ће приликом формирања спискова енергетски заштићеног купца бити сагледано више критеријума према којима ће бити процијењено ко спада у ту групу и које попусте може да оствари.

Петровић је навео да се убрзано ради на изради ових критеријума и да очекује да ће енергетски заштићени купци попусте моћи да остваре већ од 1. априла.