latinica  ћирилица
22/01/2021 |  19:20 ⇒ 23/01/2021 | 08:58 | Аутор: РТРС

У Српској неће бити кампова за мигранте (ВИДЕО)

БиХ је опредијељена за пуноправно чланство у Европској унији, потврдили су чланови Предсједништва БиХ амбасадорима земаља чланица Уније. Уочен је напредак у реализацији 14 приоритета из Мишљења Европске комисије. Проблем остаје мигрантска криза.
Липа - мигранти - Фото: РТРС
Липа - мигрантиФото: РТРС

Мигрантска криза била је главна тема чланова Предсједништва и амбасадора земаља Европске уније. Српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик поручио је да у Српској неће бити кампова.

- Република Српска никакве кампове неће отварати и не треба очекивати такву одлуку Републике Српске и оно што ми мислимо је да мигранти и долазе да остану у БиХ не да се домогну ЕУ - рекао је Додик.

Амбасадорима је поручено да у БиХ не враћају мигранте, који су ушли на територију Европске уније. Додик је рекао да се у кампу Липа поправљају услови за њихов боравак. Сви чланови Предсједништва сагласни су да БиХ није одговорна за новац који је Међународна организација за миграције овдје потрошила. ИОМ мора да поштује уговор за смјештај миграната у Бири у Бихаћу, а локалне власти не дозвољавају боравак мигранта.

- Јер БиХ је добила само три милиона, а стално се помињем неких 87 милиона евра. Они морају да наставе јер су потписали и плаћају 20 хиљада евра за смјештај миграната. Бира више не може да буде центар за смјештај миграната - сматра Додик.

Додик је рекао да у оквиру 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, пренос надлежности не може да буде на дневном реду.

- Они који говоре о томе да ће се овластити ниво БиХ да одлучује о надлежностима нижег нивоа када нижи ниво нешто не уради. Свима јасно да у БиХ не постоји спремност да више иједна надлежност буде пренесена на ниво БиХ - истакао је Додик.

Поручио је да је високи представник у БиХ непотребан, а именовање новог непожељно.

- Противим се доласку високог представника и немам намјеру да са њим сарађујем - поручио је Додик.

И приликом предаје акредитивнног писма новоименованог амбасадора Русије у БиХ Игора Калабухова предсједавајућем Предсједништва Милораду Додику разговарано је о ОХР-у. Поручено је да је Канцеларију високог представника неопходно затворити.