latinica  ћирилица
23/01/2021 |  08:09 ⇒ 08:41 | Аутор: sputniknews.com

Суђење о опозиву Трампа почиње од 8. фебруара

Суђење о опозиву бившег предсједника САД Доналда Трампа почеће у америчком Сенату у недјељи која почиње 8. фебруара, саопштио је лидер већине у Сенату Чак Шумер.

Претходно је објављено да ће амерички Представнички дом у понедјељак доставити Сенату приједлог за опозив Трампа, оптужујући га за подстицање на побуну.

Шумер је рекао да ће тиме започети судски процес који би могао да му "затвори врата" за поновно кандидовање на предсједничким изборима.

Лидер републиканаца у Сенату, Мич Меконел претходно је предложио да се почетак суђења за опозив Трампу помјери за недјељу дана или више, како би Трамп имао времена да припреми одбрану.

Демократе из Представничког дома, које су прошле седмице гласале за опозив Трампа након што је оптужен за подстицање нереда на Капитолу 6. јануара, наговијестиле су да желе брзо суђење док предсједник Џо Бајден започиње свој мандат, рекавши да је то неопходно да би земља и Конгрес кренули даље, пренио је Тањуг америчке медије.

Међутим, Меконел је својим републиканским колегама у четвртак рекао да ће кратко одлагање дати Трампу времена да се припреми и састави свој правни тим, што би осигурало праведан поступак.