latinica  ћирилица
23/01/2021 |  14:51 ⇒ 14:52 | Аутор: СРНА

Кошарац: Изетбеговићева изјава свједочи о коначним циљевима бошњачке политике

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упозорио је да изјава Бакира Изетбеговића да су "Срби лош народ", осим што је расистичка и профашистичка, сасвим јасно свједочи о томе шта су коначни циљеви бошњачке политике и зашто су за бошњачки политички врх овакве заједничке институције, у којима се питају и представници друга два конститутивна народа, неприхватљиве и неодрживе.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Изетбеговић се овом изјавом у потпуности разоткрио као сљедбеник 'Исламске декларације' свога оца у којој се одбацује свака могућност мирне коегзистенције између муслимана и оних који то нису. Осим тога, објаснио нам је шта за њега значи концепт квазиграђанске државе под бошњачком доминацијом и како би изгледала БиХ и њене заједничке институције у којима би се одлучивало по принципу 'један човјек, један глас' - рекао је Кошарац за Срну.

Он је додао да га посебно брине што на овакве изјаве ћуте званичници међународне заједнице.

- Ћутање је, нажалост, знак одобравања. Питам све амбасадоре западних земаља, посебно САД и Европске уније, да ли ово значи да су и за њих прихватљиви само они Срби који одбацују свој национални идентитет, своју вјеру, историју, језик и културу и који су против постојања Републике Српске. Надам се да им је јасно да, послије овакве Изетбеговићеве изјаве, огромна већина Срба никада неће пристати на било какве промјене којима се Републици Српској отимају њене дејтонске надлежности, нити ће пристати да се одрекну механизама ентитетског и националног вета у заједничким институцијама - поручио је Кошарац.

Кошарац, који је и високи функционер СНСД-а, каже да једва чека да чује шта о овој Изетбеговићевој изјави мисли Жељко Комшић, као и бројни други "квазиграђански оријентисани политичари у Сарајеву који подржавају СДА и политику те странке".

- Посебно бих волио да чујем одговор Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића на питање зашто су за Бакира Изетбеговића очигледно прихватљивији они Срби који гласају за њих, а не за Милорада Додика. У одговору на то питање крије се сва трагедија политике СДС-а и ПДП-а, ако политика те двије странке уопште и постоји - закључио је Кошарац.