latinica  ћирилица
24/01/2021 |  08:59 ⇒ 10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Србија четврта у Европи по стопи вакцинације

Србија је тренутно четврта у Еворпи по стопи вакцинације у односу на број становника, а девета у свијету, рекао је синоћ предсједник Србије Александар Вучић.

Вјерује, каже, да ће у наредна 72 сата Србија бити чак други земља Европи, а можда дође и до петог мјеста у свијету по стопи вакцинције.

- Испред нас су тренутно само Велика Британија, Малта и Данска. Вјерујем да ћемо у 48 сати, односно 72 сата бити други. Вјерујем да у свијету можемо да будемо на петом мјесту, сада смо девети. Честитам грађанима Србије и на томе, и заштити здравља нације, као што смо се винули у висине политичке сналажљивости, да подигне здраваствени систем - рекао је Вучић.

Вучић истиче да је, међутим, сада већ готово немогуће набавити вакицну.

- Ми смо потписали уговор са Фајзером, а добили смо мање вакцина, све ово што смо добили је због наше сналажљивости и јер смо се припремили унапред - рекао је Вучић.

Он је изјавио да, ако се настави овим темпом, имају вакцина за још седам, осам дана.

- Сви они који су примили или ће примити, имамо сачувану вакцину за ревакцинацију. Сигуран сам да ћемо још једну количину вакцина обезбиједити, једну дозу од 100.000 вакицна. Сада не могу ништа више да вам откривам. Наставићемо са тим, мучимо се са свим, из Русије нам је застало све, чекамо одговор, проблем је због њих, имали су проблем у неким фабрикама. Ја ћу да зовем и кинеског премијера ако треба... - рекао је Вучић.

Значајно испред Србије је Велика Британија по броју вакцинисаних, а нешто испред Србије са 33.000 или 32.000 људи на милион становника, док Србија има 26.000, напоменуо је Вучић.

Истиче да је тренутно у свијету готово немогуће набавити вакцину, као и да му се чини да се као по нечијој команди све дешава да дође до неког сукоба у свијету.

- Људи треба да знају да ми из Ковакс система још нијдну вакцину нисмо добили - додао је он.

Истиче да ово што имају су добили захваљујући сналажљивости српског руководства, мудрој и промишљеној политици.

Додаје да неће радити оно што је радила Велија Британија гдје су рекли да је важно да сви добију прву дозу, јер ће то код 70 одсто већ створити антитијела и да не мора тако брзо да се иде на ревакцинацију.

Ипак, они имају проблема са новим сојем, рекао је Вучић додајући да се плаши да ће бити проблема када се буде појавио и у Србији и да треба што дуже да заустави пробој тог британског или јужноафкричког соја.

Каже из Русије касни вакцина за Србију неких десета дана и да то није проблем, али само да стигне.

- Имали смо велике количине вакцина најављене из Русије, касни и Фајзер, и сад АстраЗенека најављује да ће 60 одсто да смањи производњу. Зваћу ако треба и мог пријатеља индијског премијера пошто они производе и АстраЗенеку. Довијаћемо се на различите начине, али сигуран сам да ћемо успјети. Борићемо се на све начине и побочним везама и алтернативним путевима - истакао је Вучић.

Каже да то не крије и да је најважније да се људима обезбиједи здравље.

Вучић је замолио да се што више старијих вакцинише, да имају око 700.000 вакцинисаних, са што већим учешћем старијих, јер ће то бити око 10 одсто становништва или 13,5 одсто пунољетног становништва који ће бити вакцинисано.

- Ваљда ће стићи једног дана и из Европе нека вакцина, платили смо то, сваког дана слушам обећања, али нећу да кукам као Калимеро, већ смо се снашли. Зато сам и рекао - "у се и у своје кљусе" - навео је Вучић.