latinica  ћирилица
24/01/2021 |  10:24 ⇒ 12:31 | Аутор: sputniknews.com

Пирати убили једног и отели 15 морнара са турског брода

Пирати су убили једног и отели 15 чланова посаде турског теретног брода код западне обале Африке, саопштили су данас званичници.
Отети брод (фото: twitter.com/anadoluagency) -
Отети брод (фото: twitter.com/anadoluagency)

Турски Директорат за поморство навео је да се посада закључала у безбједном дијелу брода, али да су пирати након шест сати успјели да провале. Како се наводи, током борбе погинуо је један члан посаде брода "М/В Моцарт", преноси АП.

Турски медији пренијели су да је погинуо инжењер Фарман Исмаилов, Азербејџанац, и једини члан посаде који није држављанин Турске.

Државна агенција Анадолија наводи да су пирати одвели већину чланова посаде, док су три морнара остала на броду који се налази у Гвинејском заливу.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган два пута је разговарао са официрима који су остали на броду.

У објави на Твитер налогу Ердогановог кабинета се наводи да је он издао наређење за ослобађање отетих морнара.

Брод је пловио под либанском заставом из Лагоса у Нигерији за Кејптаун у Јужноафричкој Републици када је нападнут у суботу ујутро око 185 километара од острвске државе Сао Томе и Принципе.

Према извјештајима медија, које преноси Танјуг, пирати су онемогућили рад већине система на броду и оставили само навигациони систем како би преостали чланови посаде отпловили ка обали.