latinica  ћирилица
24/01/2021 |  12:12 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Оштетили буџет Српске за 5,8 милиона КМ, објављена имена фирми

Пореска управа Републике Српске је у прошлој години надлежним тужилаштвима у Републици Српској доставила 30 извјештаја против пореских обвезника због постојања основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет Српске у износу од око 5,8 милиона марака.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове Пореске управе Републике Српске су у прошлој години извјештаје подносили због утаје пореза и доприноса, али и злоупотребе службеног положаја или овлаштења, те повреде права радника и неправилног издвајања средстава.

Највише извјештаја надлежним тужилаштвима у том периоду, њих 25, поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у 17 предузећа и осам физичких лица утајили порезе и доприносе у укупном износу од 4.827.546 КМ штете за буџет Српске.

- За ово кривично дјело извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима: Доо "Агротрук" Србац два извјештаја, затим Доо "Нарвал" Бијељина, Доо "Гузијан Пасускуро" Лакташи и "Делта ауто" Нови Град, "Сун оил“"доо Лакташи, "Импулс тел" доо Бијељина, "ПТМ маркетинг" доо Бањалука, затим Општа задруга "Мелиса" Источно Ново Сарајево, Омладински комуникативни центар Бањалука, "Ета енергy" доо Зворник, "Инвестер" доо Соколац, "Клопа" сп Бањалука, "Сини – иберица" доо Бањалука, "Систем куалита" доо Бањалука, "Оптимус техника" доо Бањалука, те предузећима "Еконика" доо Бањалука и "Био пелет" доо Бањалука - наведено је у саопштењу Пореске управе Републике Српске које потписује Горан Маричић, директор.

У саопштењу се наводи да је у прошлој години Пореска управа надлежним тужилаштвима поднијела и два извјештаја против одговорних лица у два предузећа због сумње у постојање кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења, чиме је по буџет РС причињена штета у износу од 173.776 КМ.

- Извјештаји су због овог кривичног дјела поднесени против одговорних лица у предузећима Доо "Малтеа" Градишка и Доо "Business consultant Janić" Бањалука - изјавио је Маричић.

Даље у саопштењу се наводи да су у том периоду Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднесена су и два извјештаја против одговорних лица у "Уранак продукт" доо Бањалука, због сумње у постојање кривичног дјела повреда основних права радника, чиме је по буџет Републике Српске причињена штета у износу од 673.531 КМ.

Због сумње у постојање кривичног дјела неправилно издвајање средстава правног лица, чиме је по буџет Српске причињена штета у износу од 107.725 КМ, инспектори Одјељења за истраге и обавјештајне послове у прошлој години су поднијели и извјештај против одговорног лица у предузећу "ПТМ маркетинг" доо Бањалука.

- Поређењем ових података са годином раније може се закључити да је рад истражилаца Пореске управе из Одјељења за истраге и обавјештајне послове у 2020. години био интензивнији јер је надлежним тужилаштвима поднесено више извјештаја, а самим тим је разоткривена и већа штета по буџет Републике Српске - изјавио је Маричић.

Наиме, у 2019. години је надлежним тужилаштвима достављено 27 извјештаја против пореских обвезника због основа сумње да су чињењем кривичних дјела оштетила буџет Српске у износу од 3,3 милиона марака.

- Посматрајући ове упоредне показатеље евидентно је да је и у протеклој години настављен интензиван рад истражилаца Пореске управе на терену, са циљем разоткривања кривичних дјела. Овим путем поручујем да ће наши инспектори и у овој години, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске - рекао је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.