latinica  ћирилица
24/01/2021 |  15:40 ⇒ 15:41 | Аутор: СРНА

У Сребреници није било ниједног приговора током избора (ВИДЕО)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да у Сребреници у току избора није било ниједног приговора на изборни процес који би могао да буде основа за било какво реаговање Централне изборне комисије.

Додик је додао да су Бошњаци из Федерације БиХ, прије свега из Сарајева, тек након што су видјели да су изгубили изборе у тој општини дигли медијску халабуку и покушали да направе случај и у томе су успјели.

- Успјели су јер имају своје људе у ЦИК-у, оне који извршавају налоге. Они су и дошли зато што су подобни. Дошли су и у погледу реализације читавог приступа који иде за тим да у неким органима које могу да им обезбиједе Бошњаци, буду лојални, подобни и поданички Срби. Они тамо постоје - од обавјештајне службе, па до судова, тужилаштава, гдје покушавају да путем избора Срба из ФБиХ који су по правилу пажљиво изабрани, из низа разлога условљени, буду дио тих органа који ће доносити одлуке какве одговарају Бошњацима - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, немогуће је да је на дан самих избора у Мостару било неколико стотина приговора и да је ЦИК рекао "у реду", а да су исти они рекли да у Добоју и Сребреници није у реду.

- И то је дил који препознајемо. Бошњацима је било стало до тога да се некако доведу у позицију и оспоре изборе у Сребреници, а опозицији у Српској да то буде у Добоју. То је њихов дил и они су изабрали - једнима треба Сребреница, другима Добој и они су се о томе договорили. Тај политички договор се реализовао и у погледу ове одлуке - рекао је Додик.

Он каже да је у аргументима /у жалби о спорној одлуци ЦИК-а о поништавању избора у Добоју и Сребреници/ наведено низ процедуралних разлога.

- Шта очекивати од суда? Волио бих да он ради у складу са законом, али познато је да је упућена жалба суду на одлуку ЦИК-а да мимо рока који је предвиђен законом распише изборе и тај суд је потврдио одлуку ЦИК-а. Значи неповјерење је овдје максимално у том погледу, тако да нема никаквих очекивања - рекао је Додик.

Говорећи о изборима у Бањалуци, Додик је напоменуо да нико није смијењен, поготово не у изборној ноћи, већ је само речено да ће он као повјереник ући у партију и више се бавити тиме, као што то и ради.

- Дакле, Игор Радојичић није смијењен са функције предсједника Градског одбора СНСД-а Бањалука и то је немогуће и није у складу са Статутом. Рекао сам тада да ћу се вратити у Градску организацију и да ћу заједно са нашим људима рехабилитовати њену снагу и при томе остајем - нагласио је Додик.

Када је ријеч о ситуацији у Теслићу, Додик је рекао да ће путем повјереника бити анализирана ситуација у овој локалној заједници.

- Наш циљ је да припремимо партију на најбољи начин за наредне опште изборе и ми ћемо то учинити и у Теслићу и у сваком другом мјесту широм Српске - рекао је Додик.