latinica  ћирилица
25/01/2021 |  14:17 ⇒ 19:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Пооштрена правила за улазак у Њемачку

За двадесетак земаља са повећаним бројем инфекција од недјеље важе строжа правила за улазак у Њемачку, а контрола ће се обављати на њемачким границама и аеродромима, пренио је Дојче веле.
Њемачка (Фото: Flickr/Bobby Hidy) -
Њемачка (Фото: Flickr/Bobby Hidy)

Да би заштитила Њемачку од увоза нових слуцајева вируса корона и мутација вируса, савезна Влада у Берлину је као подручја високог ризика класификовала знатно више земаља него раније.

Новина је листа земаља у којима је такозвана седмодневна инциденција већа од 200 нових инфекција на 100.000 становника у посљедњих седам дана.

За све путнике који долазе или се враћају у Њемачку важи правило о обавезној регистрацији на интернету прије уласка у земљу.

Према наводима Института Роберт Кох, у категорији земаља са високом инциденцијом више од 200 су од недјеље сљедеће земље:

У Европи - Србија, Црна Гора, БиХ, Космет, Сјеверна Македонија, Словенија, Албанија, Шпанија, Португалија, Естонија, Летонија, Литванија, Андора и Чешка.

У Африци и на Блиском Истоку - Египат, Иран, Израел, Либан и Уједињени Арапски Емирати.

У Јужној и Сјеверној Америци - Панама, Колумбија, Боливија, Мексико и САД.

У категорију подручја у којима су се појавиле врло заразне мутације вируса корона за сада спадају: Велика Британија, Ирска, Сјеверна Ирска, Јужноафричка Република и Бразил.

За путнике из ових земаља, из обје наведене категорије важи правило - улазак у Њемачку је дозвољен само уз негативан тест који не смије бити старији од 48 сати.

Путници из ризичних подручја, земаља или региона са инциденцијом изнад 50 морају се тестирати на вирус корона најкасније 48 сати - након уласка у Њемачку.

Према наводима Министарства унутрашњих послова Њемачке, тестови се систематски провјеравају на аеродромима и морским лукама.

У пограничним подручјима са другим земљама ЕУ и Швајцарском, путници се провјеравају насумично.

У начелу, сви путници који улазе или се враћају у Њемачку и који су боравили у неком ризичном подручју у посљедњих 10 дана прије уласка/повратка, морају у десетодневни карантин.

Карантин се може скратити тек након пет дана, али само ако се уради други тест и он буде негативан.

Правила о карантину су у надлежности савезних покрајина и стога се могу разликовати.

Од карантина су у начелу изузета пословна путовања.