latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:53 ⇒ 10:34 | Аутор: СРНА

Сенат добио оптужницу против Доналда Трампа

Представнички дом америчког Конгреса предао је Сенату оптужницу за опозив бившег америчког предсједника Доналда Трампа, због тога што је својим говором подстакао присталице на упад и смртоносни напад на Капитол хилу почетком јануара.

Деветоро демократа из Представничког дома, у улози тужилаца, синоћ је носећи оптужницу Сенату прошло ходницима Конгреса кроз које су се 6. јануара кретали демонстранти 6. јануара, јавља Ројтерс.

По доласку у салу Сената, заступник Џејми Раскин, демократа из државе Мериленд, прочитао је оптужницу да је Трамп извршио кривично дјело и прекршај јер је подстакао насиље против владе САД.

Читању оптужнице присуствовало је више од 30 демократа и само троје републиканаца и то лидер већине у америчком Сенату Мич Меконел, сенатор Мит Ромни и сенатор Роџер Маршал.

Да би се Трамп осудио потребна је двотрећинска већина у Сенату, а с обзиром на то да је то тијело подијељено на 50 републиканаца и 50 демократа, 17 републиканаца би морало да се окрене против Трампа и гласа за пресуду "крив", под условом да све демократе, као блок, гласају исто тако.

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је јуче да не вјерује да има довољно гласова за осуду Трампа.