latinica  ћирилица
26/01/2021 |  13:23 ⇒ 14:01 | Аутор: sputniknews.com

Конте поднио оставку

Италијански премијер Ђузепе Конте поднио је оставку.

Оставком је Конте отворио кризу Владе пошто је претходно изгубио парламентарну већину у горњем дому парламента, Сенату, јавили су италијански медији, пренио је Танјуг.

Конте је прошле недјеље изгубио већину пошто су посланици из коалиционе странке Италија Вива, на челу с бившим премијером Матеом Ренцијем, редом поднијели оставке незадовољни владиним рјешавањем корона кризе и економске рецесије.

Конте је поднио оставку предсједнику државе Серђу Матарели, надајући се да ће му се пружити прилика да покуша да састави нову коалициону Владу и поново стекне парламентарну већину, јавља Ројтерс.

Агенција Анса пише да је премијер своју одлуку јутрос саопштио члановима Владе.

Италијански медији пишу да ће премијер у оставци покушати да изведе "пилотирану" кризу, уколико му предсједник Републике повјери трећи мандат и састави нову Владу која ће имати чвршћу политичку основу парламентарних странака.

Док се не формира нова Влада, актуелни чланови Владе у оставци ће извршавати неопходне послове.

Странке лијевог центра које су чиниле досадашњу коалициону Владу, Демократска и Покрет пет звјездица, залажу се да премијер у оставци, Конте, формира и наредну Владу.

Најјаче партије опозиције десног центра "Лига" Матеа Салвинија и "Фратели д' Италија" Ђорђа Мелонија не задовољавају се само промјеном Владе већ траже и изборе, вјерујући да би у овој ситуацији имали подршку већине бирачког тијела.