latinica  ћирилица
26/01/2021 |  14:09 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Фон дер Лајен: Компаније морају да испуне своје обавезе

Компаније које производе вакцине против ковида 19 "морају да испоруче свој производ", инсистирала је данас предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен док се заоштравају напетости између Комисије и фармацеутских компанија које су одложиле испоруку.

- Европа је уложила милијарде како би помогла у развоју првих вакцина на свијету против вируса корона - рекла је она у видео обраћању уживо преко интернета учесницима Свјетског економског форума у Давосу.

Она је рекла да сада те компаније морају да испуне оно што је договорено.

- Морају да испоштују своје обавезе - рекла је она.

Комисија захтјева одговоре британско-шведске групе "Астра Зенека" и америчке компаније "Фајзер" о кашњењима која су обје најавиле у испорукама Европској унији.

Као показатељ забринутости да фармацеутске групе можда продају већ издвојене дозе већим понуђачима ван блока, ЕУ сада захтијева од компанија да обавијесте надлежне о било каквом извозу ван Европске уније, пренио је АФП.

Фон дер Лајенова је истакла да ће ЕУ "успоставити механизам транспарентности извоза вакцина" како би се осигурало да компаније испуњавају своје уговорне обавезе према ЕУ.

Ово питање је осјетљиво за Фон дер Лајенову, која је предводила напоре Комисије да прибави више од двије милијарде доза потенцијалних вакцина против вируса корона за 27 држава чланица блока, у којима живи 450 милиона људи.

Она је прошле седмице, након најављеног одлагања из "Фајзера", рекла да је циљ да се до краја августа вакцинише 70 одсто одраслих у ЕУ. Тај циљ сада изгледа угрожено.

Темпо вакцинације у ЕУ заостаје за САД, Британијом и Израелом, иако су државе чланице, укључујући Малту, Данску и Француску, почеле да убрзавају своје програме.

Урсула фон дер Лајен је данас у свом говору подсјетила да Комисија није набавила вакцину само за ЕУ, већ и за сиромашније земље које нису чланице блока, а које би требале да се снабдјевају путем програма за вакцинацију КОВАКС у који је укључена и Свјетска здравствена организација.

Као дио дугорочне стратегије за сузбијање ове и будућих здравствених криза, Фон дер Лајенова је рекла да ће ЕУ предложити формирање јавно-приватног тијела које ће бити дио нове Европске управе за ванредни здравствени одговор.