latinica  ћирилица
26/01/2021 |  15:08 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Београд и Aтина од маја отварају границе за туристе

Србија и Грчка усагласиле су се да потпишу меморандум о разумијевању у области туризма у вријеме пандемије вируса корона, који ће омогућити улазак из једне у другу земљу за грађане који су вакцинисани, али и за оне који нису, али уз пи-си-ар или антигенски тест.

Потписивање овог меморандума, који ће дефинисати услове уласка путника из Србије у Грчку и обрнуто од 1. маја до 1. октобра и предвидјети међусобно признање електронских сертификата о вакцинацији, усагласили су министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић и министар Грчке за туризам Харис Теокарис на онлајн састанку.

Матићева је рекла да ће на тај начин бити омогућен улазак грађанима обје земље који су вакцинисани, док ће за грађане који нису вакцинисани бити обавезан пи-си-ар или антигенски тест, а такође, на граници ће се радити насумични брзи тестови, саопштено је из Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије.

- Отварање грчке границе за наше грађане током летње сезоне биће симболична слика потпуне нормализације наших живота, али и још једна потврда о дубоком и истинском пријатељству и изванредним билатералним односима између Србије и Грчке - поручила је Матићева.

Она је рекла да ће грађани који до сада нису могли да остваре замјенска путовања за Грчку, а који су склопили уговоре са туристичким агенцијама, моћи то да ураде до 31. децембра.