latinica  ћирилица
27/01/2021 |  08:57 ⇒ 09:00 | Аутор: ТАНЈУГ

Индонезија: Прорадио вулкан Мерапи, ријека лаве дуга 1.500 метара (ВИДЕО)

Најактивнији вулкан у Индонезији, Мерапи на острву Јава, данас је поново почео да избацује облаке вреле паре и ужарену лаву која се низ падине спуштала дужином од 1.500 метара.
Ерупција вулкана у Индонезији - Фото: Тwitter
Ерупција вулкана у ИндонезијиФото: Тwitter

- Био је то најдужи ток лаве на планини Мерапи откако су власти у новембру подигле ниво опасности од овог активног вулкана - рекла је Ханик Хумаида, шеф Центра за вулканологију и ублажавање геолошке опасности, преноси Ројтерс.

За сада је ниво узбуне на другом највишем нивоу, рекла је она, и нагласила да би становништво требало да се држи даље од постојеће опасне зоне од пет километара око кратера.

Најактивнији индонежански вулкан на планини Мерапи са надморском висионом 2.968 метара налази се на густо насељеном острву Јава и у близини града Јогјакарте и и у посљедње вријеме је више пута еруптирао облацима лаве и гаса.

Током његове посљедње велике ерупције 2010. године погинуло је 347 особа и евакуисано је 20.000 становника.

Индонезија, архипелаг са више од 250 милиона људи, налази се на такозваном "ватреном појасу Пацифика", подручју снажних сеизмичких активности и вулканских ерупција, у коме научници надгледају више од 120 активних вулкана, наводи агенција.