latinica  ћирилица
27/01/2021 |  16:02 ⇒ 18:55 | Аутор: РТРС

Акција СИПА у Бијељини: Шведска полиција истражује прање новца и трговину људима

Службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ претресли су данас два стамбена објекта на подручју Бијељине због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело организовани криминал, у вези са кривичним дјелима прање новца и међународна трговина људима, која су почињена на територији БиХ и Шведске.

Током претреса откривени су и привремено одузети токени, рачунарске јединице, пословна документација те други предмети тражени наредбама, саопштено је из СИПА.

У саопштењу се додаје да се активности проводе по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а по замолници за пружање међународне правне помоћи Окружног јавног тужилаштва Шведске.

- Током 2019. године шведска полиција почела је истраживати сумњиве радње организоване криминалне групе чији су чланови поријеклом из БиХ, за које постоје основи сумње да су извршењем кривичних дјела себи и другоме прибавиле противправну имовинску корист већу од 3.000.000 евра - наводи се у саопштењу.

Додаје се да ће о реализацији наведених наредби СИПА сачинити одговарајуће извјештаје који ће заједно са прилозима бити достављени Суду и Тужилаштву БиХ.