latinica  ћирилица
27/01/2021 |  16:30 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Рајилић: У логору "Силос" силовано више од 30 српских жена

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је Срни да је у логору "Силос" у Тарчину силовано више од 30 српских жена које су одвођене и довођене за потребе такозване Армије БиХ, док је у овом казамату стално било девет жена.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Рајилићева је поручила да Срби никада не смију заборавити сјећање на логор "Силос" у Тарчину код Сарајева јер је овај логор био, не само огромно мучеништво за српске мушкарце, већ и за велики број цивила, а посебно српских жена.

- Требамо увијек обиљежавати сјећање на затварање овог логора како бисмо подсјећали све будуће генерације на то како смо зло преживјели - истакла је Рајилићева.

Она је рекла да су чланице овог удружења које су размијењене из логора "Силос" свједочиле о томе да је овај логор током рата посјећивао Алија Изетбеговић и да је он знао за све те логоре, али да ништа није учинио да заустави убијање Срба и силовање српских жена у муслиманским логорима током протеклог рата.

Концентрациони логор "Силос" у Тарчину, код Сарајева, у којем је било затворено више од 600 српских цивила, од којих су, према свједочењима логораша, 24 умрла од посљедица физичког злостављања, пребијања, тортуре и мучења глађу, затворен је на данашњи дан 1996. године.

Логор за Србе "Силос", којим је управљала такозвана Армија БиХ, отворен је 11. маја 1992. године у објекту у којем се прије рата чувала пшеница, а затворен 27. јануара 1996. на Светог Саву, два мјесеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум.

Према свједочењу бивших логораша, "Силос" је имао све елементе злогласног логора из Другог свјетског рата Аушвиц.

У том логору, једном од укупно 126 на подручју ратног Сарајева, углавном су били затворени цивили са подручја Тарчина, Пазарића и других околних мјеста.