latinica  ћирилица
27/01/2021 |  16:50 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Мјере затварања у Енглеској до 8. марта

Премијер Велике Британије Борис Џонсон наговијестио је да ће мјере затварања у Енглеској бити на снази до 8. марта, када ће школе моћи поново постепено да буду отворене.

Он је у обраћању посланицима у Парламенту изразио наду да ће школе моћи да буду отворене у марту, с обзиром на то да је у Великој Британији започета вакцинација против ковида 19 и да се власти надају да ће до средине фебруара бити вакцинисано 15 милиона људи из приоритетних група.

- Надамо се да ће стога бити безбједно да се отворе школе од понедјељка, 8. марта, уз укидање других економских и друштвених ограничења када то дозволе епидемиолошки подаци - рекао је Џонсон.

У Великој Британији је крајем прошле године регистровано убрзано ширење заразе новим сојем вируса корона, што је довело до рекордног повећања броја заражених и преминулих од посљедица заражености.

Број смртних случајева повезаних са ковидом 19 у Великој Британији јуче је премашио 100.000, чиме је Велика Британија постала прва европска држава која је прешла тај број.

У Енглеској су од почетка мјесеца на снази мјере затварања, у оквиру којих су затворене школе, пабови и ресторани, а људима је речено да што више времена проводе код куће.

Британске власти увеле су забрану путовања за 22 земље са високим ризиком од заразе, док је за путнике из осталих угрожених земаља уведен обавезан карантин у трајању од 10 дана.

Велика Британија је пета најугроженија земља када је ријеч о броју заражених, а најугроженија уколико се узме у обзир стопа смртности на 100.000 становника.