latinica  ћирилица
27/01/2021 |  17:56 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Свети Сава - утемељивач српске Цркве, државе и школства (ВИДЕО)

Српска православна црква и вјерници прослављају Светог Саву - утемељивача српске Цркве, државе и школства.
Свети Сава - Фото: РТРС
Свети СаваФото: РТРС

Школе су, због епидемије, обиљежиле славу другачије него претходних година, свака на свој начин. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, предсједник Скупштине Недељко Чубриловић и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у честиткама су поручили да је стицање знања једини исправан пут.

Окупљени око иконе Светог Саве, ђаци и просвјетни радници паљанских школа, обиљежили су Дан школе и крсну славу. Пригодним програмом, славу су прославиле и требињске школе.

- Заједничка прослава је лијеп обичај, а потрудили смо се да програм, чак и у овим условима, буде свечарски - истиче Недељка Илијић, директорка Центра средњих школа Требиње.

Представницима приједорских школа у Градској управи додијељене су Светосавске повеље.

- Одлучили смо да ове године наградимо све наше школе, с обзиром да су функционисале и радиле у практично немогућим условима - истиче Далибор Павловић, градоначелник Приједора.

Министарство просвјете и културе додијелиће Светосавске награде за све који су допринијели развоју образовања. Честитајући славу, министарка просвјете и културе Наталија Тривић најављује реформе.

 - Као и све и класични облик образовања није идеалан, али ми ћемо у будућности, надамо се кад изађемо из пандемије, радити на едукацијама - каже Тривићева.

Широм Српске служене су литургије и обављени славски обреди. Литургијом коју је служио митрополит дабробосански Хризостом, Храм Светог Саве у Фочи, прославио је свог заштитника.

Пут светосавља слиједе и Срби у Аустралији, гдје је данас почела да ради прва српска школа.