latinica  ћирилица
28/01/2021 |  08:35 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Потписан уговор за истражне радове на локацији Черкезовца

Хрватски Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко потписао је уговор за спровођење истражних радова на планираној локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада на подручју Черкезовца у општини Двор, на граници са БиХ.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Хрватска има обавезу збрињавања половине радиоактивног отпада из Нукеларне електране Кршко.

Уговор је потписан са заједницом понуђача коју чине Геотехнички студио, Геодетски факултет Универзитета у Загребу и Рударско-геолошко-нафтни факултет Универзитета у Загребу, објављено је на веб страници Фонда.

Уговор је потписан по спроведеном поступку јавне набавке за израду документације и спровођење активности за прибављање дозвола за изградњу Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Из Фонда наводе да ниско и средње радиоактивни отпад, који ће бити складиштен у Центру за збрињавање радиоактивног отпада, у првом реду потиче из Нуклеарне електране Кршко, те у мањем обиму из научно-истраживачких института, медицинских установа и индустријских постројења која у свом редовном раду користе изворе јонизирајућих зрачења.

Ријеч је о отпаду који ће се складишти искључиво у чврстом стању, док гасовити и текући отпад неће бити складиштени на дефинисаној локацији, наведено је у тексту.

Из Фонда тврде да се складишта радиоактивног отпада, у склопу Центра, планирају и развијају као сигурни објекти који не смију имати утицај на животну средину и људе.

Уз онемогућено цурење или зрачење отпада због агрегатног стања у којем се налази, било који облик утицаја на околину и људе спречава и низ баријера као што су челичне бачве у које се отпад пакује, армиранобетонски спремници у које се бачве пакују и запуњавају бетоном, те на крају и само противпотресно пројектована армиранобетонска грађевина, истичу из Фонда.

Основни циљ предвиђених истраживања је стицање потпуног и прецизног увида у геолошки састав и грађу терена простора локације предвиђене за изградњу Центра.

Истраживања ће омогућити вредновање и карактеризацију предметне локације за смјештај Центра, затим пројектирање грађевина/постројења за складиштење радиоактивног отпада и потребних инфраструктурних објеката, те дати све податке потребне за израду студије утицаја на околину и спровођење процјене утицаја захвата на околину.

Истражни радови ће се спроводити 19 мјесеци, а укључују геоистраживања, утврђивање хидролошких и хидрогеолошких карактеристика локације, те спровођење ограничених теренских истраживања у вези са стањем флоре и фауне, шумских екосистема, те кориштењем пољопривредног земљишта у непосредној околини локације.

У склопу истражних радова спроводиће се анализа фотограметријских аероснимака, сателитских снимака, те одговарајуће картографске документације, теренски истражни радови, геоелектрично сондирање, сеизмичка рефлексија и рефракција, томографска електрична мјерења, георадарско испитивање ужег подручја локације, тестирање водопропусности у бушотинама, петролошке и геомеханичке анализе стијена, трасирање, геохемијске анализе набушених стијена и подземних вода.

На основу свих спроведених истраживања биће израђен елаборат који ће садржати резултате свих спроведених истраживања у једној цјелини и сви резултати биће објављени и јавно доступни, наводе из Фонда.

Истовремено, из Фонда је најављено да је 26. јануара започео поступак претходног савјетовања за физичку заштиту и сигурност локације Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању.

Поступак траје до 2. фебруара.

Упркос противљењу грађана са обје стране ријеке Уне, као и представника локалних власти у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, Владе Унско-санског кантона, власти Републике Српске и БиХ, Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" одлаже у касарни "Черкезовац" на Трговској гори, у хрватској општини Двор, на самој граници са БиХ.

Земљотреси који су данима дрмали Хрватску дали су случају "Трговска гора" нову димензију, а поготово јер се Петриња као епицентар земљотреса налази само четрдесетак километара од касарне "Черкезовац" и планиране локације за одлагање радиоактивног отпада.