latinica  ћирилица
28/01/2021 |  12:14 ⇒ 12:18 | Аутор: РТС

Јесте да је далеко од нас, али идеја је импресивна

Јапан још није почео са масовном вакцинацијом против коронавируса, али оно што они тренутно раде је веома импресивно. Наиме, они вјежбају вакцинацију.

Циљ спровођења тих масовних вјежби је да се види колико људи може да се вакцинише за један сат. Астра Зенека је Јапану обећала 90 милиона доза вакцина, али у земљи и даље влада забринутост хоће ли бити довољно вакцина за све.

Наручене су и дозе Фајзерове вакцине, а званично имунизација становништва требало бии да почне крајем фебруара и то са здравственим радницима, прнио је Јутарњи лист.

Међутим, за разлику од других земаља које такође муку муче с набављањем вакцина, Јапан има још један проблем - Олимпијске игре у Токију. А план је - већина становника јапанске престонице до тада мора бити вакцинисана. Зато се мора провјежбати, колико брзо цијели процес вакцинисања може да тече.

Док чекају да стигне вакцина, јапанско министарство здравља и један град у близини Токија заједнички су у спровели вјежбу за вакцинацију против новог коронавируса.

Учесници вјежбе, која је одржана у Кавасакију, у префектури Канагава, утврдили су протокол за вакцинацију и проверили колико људи може да се вакцинише за један сат.

Такође, испитивали су и постоје ли подручја у којима су људи долазили преблизу једни другима што повећава ризик од заразе.

Министарство планира да информације и знање добијено током обуке пренесу локалним властима широм Јапана како би се осигурало несметано спровођење масовне вакцинације.

Вјежбе су се, укратко, састојале у томе да су љекари, медицинске сестре и друго медицинско особље, глумили себе, односно здравствене раднике који ће спроводити вакцинацију, док је други тим глумио грађане који примају вакцине.

Све је изгледало као у правом животу, с једном "малом" разликом - у вјежби је учествовало далеко мање људи него што ће их бити када све крене. А мораће да се ради брзо јер можда вакцине закасне, док се с друге стране Олимпијске игре ближе.