latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:21 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

Додик: Интерпол навео да икону нико не потражује (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду да је Интерпол навео да нико не потражује икону Светог Николе, као што није била потраживана ни на дан доласка у Источно Сарајево министра инострних послова Русије Сергеја Лаврова.
Милорад Додик (фото:Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZ) -
Милорад Додик (фото:Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZ)

- Прије три дана у БиХ је боравио украјински амбасадор Васиљ Кирилич који је рекао да немају доказе да је икона украјинска и да никада није била дио културног насљеђа, али их боли шти је дата Русима. Имате ситуацију да министар иностраних послова БиХ /Бисера Турковић/ инсистира на овоме, а у свакој другој држави би сви органи заштитили ову врсту приче, па и ако је грешка, извинили би се другој држави- рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да постоје људи у БиХ, као што је Турковићева, који су све увели у правосудни процес.

- Ако нико икону не потражује, зашто се спроводи истрага и у чему је грешка? Шта је кривица, кога гањате и шта хоћете? Интерпол је рекао, а тај папир имамо, да икона на дан доласк Лаврова није потраживана, као што је ни сада нико не тражи - додао је Додик.

Навео је да против њега у тужилаштвима има више од 30 тужби.

- Шта год проговорите одмах неко из Федерације БиХ упути тужбу. Неки дан сам добио обавјештење да је прекинута истрага која се водила јер сам некада у Гацку нешто рекао. Пријаву је тада поднио "Транспаренси интернешнал" који је међународа организација. Ко је ова организација да одлучује о нашим животима? Живимо, нажалост, у таквој земљи - рекао је Додик.