latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:40 ⇒ 29/01/2021 | 09:00 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Све обавезе испуњене, не одустајемо од планираних пројеката (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у интервјуу Срни да су институције Српске упркос свим изазовима током прошле године одговориле задацима и испуњавале своје обавезе, те да је приоритет у овој години реализација инфраструктурних и енергетских пројеката дефинисаних са Србијом.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Говорећи о економској и политичкој ситуацији у Републици Српској, Цвијановић је истакла да је упркос веома тешкој протеклој години, која је била у знаку короне и значајних рестрикција, буџет извршавао све своје обавезе.

- Нисмо одустали ни од значајних инфраструктурних пројеката, а подршка здравственом сектору, као и привреди била је значајна у овом тешком периоду. Политичка ситуација је такође стабилна иако смо имали одређена преслагавања у оквиру владајућег блока, али Влада има скупштинску подршку и може несметано да ради и посвети се изазовима које је управо изазвала корона, али и свим редовним пословима - оцијенила је предсједница Републике.

На питање да ли ће Република Српска успјети да се избори са економским посљедицама које је изазвала пандемије вируса корона, Цвијановићева је одговорила да иако ће криза изазвана короном трајати још неко вријеме, сигурна је да ће бити очувана финансијска стабилност, упркос томе што је аранжман са ММФ-ом доведен у блокаду.

- Непримјерено је у овако тешким околностима, кад се боримо за здравље људи и очување привреде, инсистирати на стварима у Писму намјере у вези са којима немамо сагласност већ више година, а поготово тражити премјештање надлежности са једног на други ниво. Зато је добро што Влада трага и за другим изворима финасирања без тешких политичких условљавања и сигурна сам да ће се обавезе према буџетским корисницима и даље редовно извршавати. Велики је успјех што није дошло до смањења плата и других давања - констатовала је Цвијановић.

Повезане вијести:

Цвијановић: Сарадња Српске и Србије добра и испуњена суштинским стварима

Цвијановић: Институције Српске реаговале ефикасно и благовремено на пандемију