latinica  ћирилица
01/02/2021 |  16:57 ⇒ 17:36 | Аутор: РТС

Вучић: Макрон разумије потребе и тежину позиције Србије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је послије састанка са француским предсједником Емануелом Макроном да је данашњи сусрет у Паризу доказ истинског пријатељства и посвећеног приступа Макрона западном Балкану.
Вучић и Макрон -
Вучић и Макрон

Вучић је за телевизију Пинк рекао да је срећан што Макрон разумије потребе Србије и тежину позиције Србије и додао је да се нада да заједно могу много тога да ураде.

Додао је да је током данашњег сусрета у Паризу доживио ствари које није ни сањао и као примјер је навео то што га је Макрон одвео у вински подрум Јелисејске палате, што је, како истиче, мало ко у Европи имао част да види.

Два предсједника су данас у два наврата разговарали у четири ока, и Вучић је рекао да је Макрон одмах нешто покушао да помогне за шта су га молили.

Истиче да је највише ријечи било о односима Београда и Приштине и да је то тешко питање за цијелу Европу, не само за Србију. Како каже, све то је довољено у везу са европским путем Србије и вјерује да ће Србија имати подршку Француске.

Александар Вучић је рекао да је, у складу новом методологијом приступа ЕУ, имао отворене разговоре са Макроном и да ће бити измјена по том питању и другачијег приступа управо зато јер је Србија прва прихватила ту методологију.

На питање шта то значи, Вучић је рекао да ће се сада поглавља отварати по кластерима и да вјерује да Србија може да отвори више у једној години, него у претходне три или четири године.

Додаје и да мисли да ће због промјене односа снага у свијету да дође до неких других споразума у будућности који би помогли Србији и ЕУ, а вјерује да постоје иновативна рјешења.

Како је рекао вјерује у снагу Србије, и не би требало учити људе у Србији да је најважнија нечија помоћ, "јер је најважније шта Србија ради".   

Београђани ће бирати како ће изгледати возови за метро

Вучић је навео да је с Макроном разговарао о билатералним односима и конкретним пројектима. Поменуо је компанију "Ванси" која је преузела управљање београдским аеродромом.

Важан дио разговора односио се на београдски метро. Вучић је најавио да би до краја године могли да почну грађевински радови на првој линији од Миријева до Железника, која ће повезивати пет општина.

Вјерује да би паралелно могла да се ради и друга линија од Миријева до Устаничке, а предвиђена је и трећа од Блока 72 до центра града.

Те линије биће повезане брзим возовима, а Београђани ће имати прилику да изаберу како ће изгледати возови, рекао је Вучић.

Навео је да верује да би прва линија могла да буде готова пре краја 2027. или 2028. године а обе до 2030.

Било је разговора и о војнотехничкој сарадњи. 

Београд спреман, али за дијалог је потребно двоје 

На питање о дијалогу Београда и Приштине, Вучић је рекао да је кључно питање да ли ће неко у Приштини да разумије да они нису Богом дани и да не могу да очекују да добију оно што је у њиховој жељотеци, већ мора да се разговара да би се постигао политички компромис.

Истиче да, код оних који су према истраживањима фаворити за победу на тамошњим изборима, а то су странек Куртија и Харадинаја, сем жеље за стварањем "велике Албаније" не види ништа што би могло да допринесе озбиљном дијалогу.

Каже да је Београд увијек спреман за дијалог и да поджрава позицију Мирослава Лајчака, али да је за сваки разговор потребно двоје.

Рекао је да ће Француска вјероватно иамти најбоље односе у Европи са новом америчкома дминистрацијом, и да вјерује у значајну улогу Макрона и Француске.

Када је ријеч о данашњем споразуму који је потписан између Израела и Приштине, рекао је да је то очекивано и да се Београд зато борио у Вашингтону да потшише посебан споразум, јер нису хтијели, а подстичу Израел.

Али, каже, Израел је сам изабрао и Америка им је најважнија. Додаје да то неће сјајно утицати на односе Србије и Израела, али да то отвара неке друге перспективе. 

"Бићу задовољан тек кад вакцинишемо три милиона људи"

Вучић је указао да је предсједник Макрон двапут рекао да је Србија паметно поступала када је ријеч о набавци вакцина.

- Не знам да ли смо паметно, али смо се борили, радили, трудили. Док не вакцинишемо 1,5 или два милиона људи, не могу да кажем да смо близу завршетка, а бићу задовољан тек када вакцинишемо три милиона људи - рекао је предсједник.

Рекао је да ће се гледати да се позове дио медицинских радника из Републике Српске да се вакцинишу на територији Србије, јер није могуће извозити вакцине.