latinica  ћирилица
16/02/2021 |  19:12 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

У Сребреници одлука о бојкоту подијелила бошњачке политичке странке (ВИДЕО)

Представници бошњачке коалиције "Моја адреса Сребреница" потврдили су данас, да ће њихови кандидати бојкотовати поновљене изборе у овој општини заказане за недјељу, 21. фебруар.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Ова одлука изазвала је реаговања српских политичких представника, али и странака са бошњачким предзнаком, који нису дио поменуте коалиције. Они нису сагласни с одлуком о бојкоту и позивају Бошњаке да изађу на биралишта. Ову поруку свим грађанима Сребренице послали су и српски представници.

Бошњаци у Сребреници треба да изађу на изборе - став је листе "Бошњачки покрет".

Бојкот којег је најавио кандидат бошњачке коалиције "Моја адреса Сребреница" за начелника Алија Табаковић не долази у обзир, јер би Бошњаци остали без својих легитимних представника - кажу у овом покрету.

- Требало би да гласамо, значи да се избори не бојкотују, због Бошњака, бошњачког народа јер је Бошњака у Сребреници свакако мало - сматра Нерма Халиловић, "Бошњачки покрет".

Позив Табаковића, али и Ћамила Дураковића и Садика Ахметовића да Бошњаци бокотују изборе је злонамјеран и прорачунат, каже Бего Бектић, носилац листе СДП-а. Истиче да поменути тројац нема другог начина да оправда новац дијаспоре уложен у кампању, због чега заговарају нову дестабилизацију.

- Мислим да је то веома лоша идеја, позивати да се не изађе на изборе, ја овим путем позивам све Бошњаке да изађу на изборе, не могу тројица да одлучују у име читавог народа - тврди Бектић.

Актуелни начелник и кандидат српске коалиције Младен Грујичић сумња у искрене намјере коалиције Моја адреса Сребреница. Бојкот је, истиче, варка, јер је готово 1.500 Бошњака путем поште и у одсуству већ гласало.

- Сигурно се спрема нека подвала нешто слично и на то смо спремни. Волио бих да видим да ли ће Ћамил Дураковић послије избора повући или предати свој мандат - рекао је Грујичић.

Премијер Радован Вишковић, који је данас посјетио Сребреницу, позвао је све грађане ове општине да изађу на изборе 21. фебруара истакавши да институције Републике Српске не праве и никада неће правити дискриминацију према било коме.

- Ми ћемо се понашати без обзира да ли они бојкотовали или не бојкотовали, ја их позивам да то не раде него да у складу са изборним законом и у складу са правилима која важе за сваки изборни циклус искористе своје бирачко право. Ми ћемо своје бирачко право искористити - поручио је Вишковић.

У Сребреници је данас био и министар спољне трговине у Савјету министара Сташа Кошарац, који је поручио да је одлука ЦИК-а о поновљању избора проузроковала застој у привредном развоју ове општине. Милион и по марака, који је одобрио Савјета министара такође чекају на имплементацију.

- Три мјесеца све стоји у Сребреници, ко ће трпити послиједице него грађани Сребренице, одлука ЦИК- а била је политички мотивисана - истакао је Кошарац.

Поновљени локални избори у Сребреници биће одржани у недјељу 21. фебруара на 26 од укупно 29 редовних бирачких мјеста.

Грађани ће поново гласати и у Живиницама и у Градачцу гдје се за Сребреницу гласа у одсуству.