latinica  ћирилица
18/02/2021 |  08:48 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Суђење у предмету "Новалић и остали" заказано за 24. фебруар

Суђење у предмету "Фадил Новалић и други" у вези са набавком 100 респиратора, вриједности 10.530.000 КМ, које је за потребе Федералне управе Цивилне заштите из Кине увезла компанија Сребрена малина, власништво Фикрета Хоџића, заказано је за сриједу, 24. фебруара.
Хоџић, Новалић, Солак (фото:atvbl.com) -
Хоџић, Новалић, Солак (фото:atvbl.com)

Осим Новалића, за спорну набавку респиратора за потребе Федерације БиХ оптужени су и министарка финансија у Влади ФБиХ Јелка Милићевић, судспендовани директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак и власник предузећа Сребрена малина Фикрет Хоџић.

Рочиште је заказано за 10.30 часова, објављено је на интернет страници Суда БиХ.

Новалић, Милићевићева, Солак и Хоџић, на рочишту које је одржано 29. јануара, изјаснили су се да нису криви за набавку 100 респиратора у вриједности 10.530.000 КМ и заштитне опреме у вриједности 2.900.000 КМ за потребе борбе против вируса корона.

Новалић, Солак и Хоџић се терете за удруживање ради чињења кривичних дјела у вези са дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, примање награде или другог облика користи за трговину утицајем.

Оптужени су и за прање новца, фалсификовање или уништење пословних или трговачких књига или исправа, фалсификовање службене исправе и повреду обавезе вођења трговачких или пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање.

Милићевићева се терети за несавјестан рад у служби.