latinica  ћирилица
18/02/2021 |  09:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Тексас: Упозорење на "катастрофу унутар катастрофе"

Званичници америчке државе Тексас упозорили грађане на "катастрофу унутар катастрофе" након незапамћеног леденог таласа.
Хладноћа у Тексасу (Фото: reneweconomy.com.au) -
Хладноћа у Тексасу (Фото: reneweconomy.com.au)

Милиони људи су остали без гријања и воде, а локални званичници су становницима саопштили да би требало да се припреме на могућност да струје неће бити до викенда.

Становницима у више од 100 округа у Тексасу је речено да прокувавају воду, с обзиром на то да се електране и даље суочавају са немогућношћу активирања својих система, додали су званичници, а јавио Ројтерс.

Око 12 милиона становника Тексаса, друге најнасељеније америчке државе са 29 милиона становника, нема пијаћу воду или им повремено долази вода, па нестане.

Струју нема око 2,7 милиона домаћинстава, а метеоролошке службе прогнозирају да ће се ледене температуре одржати до викенда, што ће отежати повратак електричне енергије, јер је Тексас изгубио током овог таласа око 40 одсто капацитета за производњу струје.

Осим тога, природни извори гаса и цјевоводи, као и турбине, су замрзнути.

Болнице у Хјустону, главном граду Тексаса, саопштиле су да немају воду, а вјерује се да је неколико десетина смртних случајева услиједило управо због леденог таласа.

Представници локалних власти се плаше да би број мртвих могао да буде знатно већи, али да тијела потенцијално преминулих још нису пронађена.