latinica  ћирилица
18/02/2021 |  09:32 ⇒ 09:44 | Аутор: БЕТА

Генерални штрајк запослених у фабрици Фијат пластик у Крагујевцу

У крагујевачкој фабрици Фијат пластик, која производи бранике за аутомобил 500Л, јутрос у 6 сати је почео генерални штрајк запослених због смањења зарада.
Фијат Крајслер - Фото: AFP
Фијат КрајслерФото: AFP

Како је речено у Штрајкачком одбору, радници штрајкују на својим радним мјестима због поштовања дистанце и противепидемијских мјера.

Представник Штрајкачког одбора Бојан Божовић је рекао да ће производња у обје смјене бити обустављена све док не буду испуњени захтјеви радника.

Према ријечима Божовића, од послодавца се тражи да врати износ регреса од пре 1. јануара 2021. године, као и да се за плаћено одсуство исплаћује 65 одсто умјесто досадашњих 60.

Божовић је рекао да су радници Фијат пластик у ствари кажњени умањењем зарада пошто је Самостални синдикат те фабрике раније одбио да потпише "незаконити" Колективни уговор са послодавцем, будући да је неприхватљива ставка о одрицању од права на штрајк.

Послије тога је послодавац, како је казао Божовић, једнострано измијенио важећи Правилник о раду.

Запослени су 12. јануара почели с једночасовним штрајковима упозорења, а у међувремену није постигнут договор са послодавцем у преговорима који су вођени.

Божовић очекује да ће се обустава производње браника за 500Л одразити и на рад фабрике Фијат Крајслер аутомобили Србија (ФЦА).

На основу његових сазнања, у сестринској фирми ФЦА у Крагујевцу су због најављеног штрајка за данашњу производњу обезбиједили већу количину браника него што је то уобичајено.

Божовић је рекао да се те додатне количине браника држе на поду умјесто на предвиђеним мјестима и да је то супротно протоколу, јер могу да се оштете.