latinica  ћирилица
18/02/2021 |  10:12 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

"Неопходне измјене Изборног закона"

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да су неопходне измјене Изборног закона БиХ, не само из политичких разлога, већ и због многих нејасноћа и пропуста који дозвољавају да се он тумачи како коме одговара.
Зоран Тегелтија у Парламенту БиХ - Фото: РТРС
Зоран Тегелтија у Парламенту БиХФото: РТРС

- Изборни закон треба промијенити због много разлога, не само политичких који су јако оптерећени. Овај закон, нажалост, омогућава да један народ бира другом њиховог представника. Велике приче, заговарање грађанске опције и слично с циљем да би једном народу бирали његовог представника - тешко да могу добити подршку у БиХ - оцијенио је Тегелтија у видео-интервјуу за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Он је указао на чињеницу да у Изборном закон има много пропуста и нејасноћа, због чега је дошло вријеме да се мијења.

- Потребно је, за почетак, да спријечимо Централну изборну комисију БиХ да овај закон тумачи како јој падне на памет, па негдје поништава изборе на основу процјене изгледа нечијег потписа, док у Мостару, и поред евидентних пропуста, није било говора о поништавању - навео је Тегелтија.

Према његовим ријечима, у Изборном закону постоји неколико кључних ствари као што је питање легитимног избора представника једног народа, али и многих других отворених питања.

- Некада давно, прије седам, осам година о томе је постојао велики степен сагласности, а данас смо опет у неком "тихом бојкоту" доношења измјена Изборног закона. Као да се чекају неки нови избори, па да опет једни другима бирају њихове представнике - упозорио је предсједавајући Савјета министара.

Тегелтија је навео да не види велики ентузијазам унутар Европске комисије када је ријеч о Изборном закону, иако он блокира многе процесе.