latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:06 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Браћа Теофиловић и Бојан Бјелић у Банском двору

У концертној дворани Банског двора вечерас, 18. фебруара, у 20.00 часова биће одржан концерт познатог двојца и чувара етно стихова браћe Теофиловић и акордеонисте Бобана Бјелића.
Браћа Теофиловић  (Фото:Фото: Бански двор) -
Браћа Теофиловић (Фото:Фото: Бански двор)

Улазнице за концерт су распродате, а број мјеста у концертној дворани је ограничен. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Браћа (Ратко и Радиша) Теофиловић су јединствени извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Музика Теофиловића сажима вијекове традиционалног музичког насљеђа и евоцира дух цјелокупног региона.

- Многе од пјесама које Ратко и Радиша изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге пјесме сасвим заборављене или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само према прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним - саопштено је из Банског двора.

Бобан Бјелић је рођен у Чачку гдје је стекао основно музичко образовање. Завршио је Средњу музичку школу "Станковић" у класи професорке Војке Вуковић Терзић. Дипломирао је и магистрирао студије хармонике на Руској Академији музике “ Gnjesinih ” у Москви, у класи проф. Фридриха Липса (1992). На истој академији дипломирао је оперско-симфонијско дириговање у класи проф. Павела Ландоа (1995).

Добитник је стипендије за младе уметнике Фондације "Иво Погорелић". Побједник је Савезног такмичења ученика и студената музике Југославије (прва-специјална награда) и Лауреат интернационалног такмичења за хармонику “Grand Prix de l’Accordion” у Француској. Као солиста и камерни музичар концертирао је у Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Македонији, Босни и Херцеговини, Француској, Белгији, Русији, Литванији, Италији, Њемачкој, Холандији, Енглеској и Латинској Америци. У ансамблу са познатим француским пијанистом Francois Rene Duchable наступа широм Европе.