latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:14 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Новости: Пет земаља спремно да повуче признање самопроглашеног Косова

Србија има чврсте гаранције пет земаља да су спремне да повуку одлуку о признавању самопроглашеног Косова и уколико Приштина буде прекршила споразум по коме треба да се уздржава од кандидатура за пријем у међународне организације, Београд ће од тих држава затражити да активирају поступак повлачења признања, незванично сазнају Вечерње новости у Влади Србије.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Београд и Приштина обавезали су се вашингтонским документом из септембра 2020. да пристају на једногодишњи мораторијум на кампању за повлачење признавања, односно, на подношење захтјева за пријем у неку од међународних организација.

Међутим, предсједник Србије Александар Вучић недавно је указао да Албанци хоће да учлане самопроглашено Косово у Конференцију међународних судова.

- Ако то хоће, то значи да не поштују Вашингтонски споразум. Ако се до краја фебруара и до почетка марта покаже да је то истина, то онда значи да они више не поштују ниједну норму Вашингтонског споразума. Нема проблема, али ми ћемо бити приморани да на то одговоримо онако како то озбиљна и одговорна држава чини. А, одговор им се неће нимало допасти. Не вјерујем да ће се радовати новим повлачењима признавања, а ја сада могу да им кажем да ће их бити - рекао је Вучић.