latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:19 ⇒ 11:19 | Аутор: СРНА

"ОХР је канцеларија бошњачких политичких партија"

Канцеларија високог представника у БиХ постала је адвокатска канцеларија неких бошњачких политичких партија, а функција високог представника дуги низ година није фактор рјешавања проблема, оцијенио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.
Зграда ОХР-Сарајево - Фото: РТРС
Зграда ОХР-СарајевоФото: РТРС

Тегелтија је нагласио да се из ОХР-а често креирају законска рјешења која одговарају само једној страни.

- Егзибиције високог представника Валентина Инцка сада, на одласку, те његове пријетње санкцијама, наметање законских рјешења, само су још једна потврда да та институција нема више шта да ради у БиХ. Потребно је да оде и да се престане са очекивањима како ће високи представник или предсједник неке друге државе наметнути рјешење у БиХ - рекао је Теглтија.

Он је подсјетио да високи представник није могао утицати ни на једну одлуку која је била прихваћена свугдје у БиХ.

- Волио бих знати шта је високи представник блокирао? Коју одлуку је донио? Нема одлуке које могу да се сјетим, осим ово сада да ли се у Мостару гласа јавно или тајно - рекао је Тегелтија за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Он сматра да би било добро да нови високи представник, ако дође у БиХ, буде неко са више ауторитета, него што сада има Инцко.

Тегелтија је рекао да је евидентно да су у политичком Сарајеву огромна очекивања за драматичну промјену спољне политике због дешавања у Америци, али да је јасно да тога неће бити.

- Могу да разумијем да се у БиХ посвети велика пажња бирању предсједника у сусједној држави, али да се толико пажње посвети пажње избору предсједника САД, то је за мене неразумно - додао је Тегелтија.

Тегелтија сматра да ће доласком Џозефа Бајдена на мјесто америчког предсједника бити више реторике, више такозваних независних експерата, које плаћају разни лобији, да би слали поруке шта је потребно БиХ.

- Сједе људи тамо по неким универзитетима, добро буду плаћени од лобиста и они сада нама требају да објасне како се требају укинути ентитети и кантони - рекао је Тегелтија и поручио да до тога неће доћи, јер уставне промјене, које ће заживјети у БиХ, не могу ићи на штету било кога у БиХ.