latinica  ћирилица
18/02/2021 |  11:34 ⇒ 11:43 | Аутор: СРНА

Алумина наставља тренд извозних резултата

Компанија Алумина из Зворника остварила је у 2020. години вриједност извоза већу од 200 милиона КМ, што јој је омогућило да буде први извозник у Републици Српској, а други из БиХ у прошлој години.
Предсједник Управног одбора компаније "Алумина" из Зворника Миле Матић - Фото: СРНА
Предсједник Управног одбора компаније "Алумина" из Зворника Миле МатићФото: СРНА

Предсједник Управног одбора Алумине Миле Матић сматра да фабрика може наставити тренд извозних резултата.

- Очекујем наставак тренда повећања извоза, јер имамо раширену лепезу производа и, уз планиране инвестиције, креирамо нове производе, чиме према стратешком плану очекујемо да ћемо наставити са стабилним извозом - рекао је Матић.

Предсједник Управног одбора компаније сматра изузетним успјехом ове фабрике што је у 2020. години производни портфолио проширила са пет нових производа, чиме је добила додатну пословну стабилност, нови вишак вриједности, ново запошљавање и створила акумулацију која је предуслов за даље инвестирање.

Матић је оцијенио да је прошла пословна година била прилично тешка са двије изузетно неповољне ситуације.

- Позиција базног производа на берзи била је јако лоша, а уз ту прву неповољну ситацију појавила се и пандемија вируса корона - појаснио је Матић.

Истичући да је правилном тржишном оријентацијом фабрике од 2013. године, када је уведен стечај, направљено 27 нових производа који имају тржишну верификацију, Матић је рекао да компанија управо полази од тржишта, односно да се, шта тржиште тражи и шта се може валоризовати, то и производи.

- То производимо и продајемо, па самим тим фабрика има стабилност, шири тржиште и, без обзира на пандемију вируса корона, добијамо нове купце, планирамо стратегију која је смислена и тржишно верификована - навео је Матић.

Према његовим ријечима, полазимо од тржишта, имамо правилну сегментацију тржишта, знамо шта тржиште тражи, шта потенцијално може бити, стварамо нову вриједност и то компанију води у потпуно стабилну позицију.

Фото РТРС

Матић је нагласио да није једноставно доћи до нових купаца, јер то има своју процедуру која се до краја мора испоштовати.

- Прво, да би се дошло до новог купца треба најмање двије године, то је процедура која има своја правила, од давања понуде, узорака производа, пробне производње, партиципације, минималне свеобухватности снабдијевања купца, те доказани квалитет произведене робе - истакао је Матић.

Он је додао да је у ранијем периоду компанија са купцима имала перманентни аудит и физичку комуникацију без икаквих проблема, али да се сада у вријеме пандемије иде системом онлајн.

Говорећи о овој пословној години, Матић је рекао да је планирано значајно повећање инвестиција у односу на прошлу годину, као и креирање лепезе нових производа.

- Стратешки план за ову годину је лепеза нових производа стратешке важности, дакле први пут откако је фабрика направљена, нисмо прошле године произвели ниједну тону базних производа због којих је фабрика пројектована - рекао је Матић.

Предсједник Управног одбора је нагласио да колектив жели да настави тај тренд да се више базира да у базној производњи, која је мало одмакнута према неметалском програму, прави даљу финализацију, која ће донијети стабилно и профитабилно пословање у базном програму, нову профитабилност и високе марже.

Матић је нагласио да за пословно напредовање треба креирати и стварати нову вриједност, јер стварање нових вриједности и стварање вишка вриједности води прогресу, односно све што се може тржишно валоризовати, треба произвести и пласирати на што више дестинација, а тиме и живјети боље.

Помоћник директора за стратегију, развој и тржиште у Алумини Радислав Филиповић рекао је да компанија већ неколико година биљежи импозантне извозне резултате на годишњем нивоу.

- У посљедње три године Алумина је заиста имала импозантне извозне резултате. Иако је у том погледу 2020. година била најмања по извозном обиму, али с обзиром на пратеће тешкоће које су се појавиле током године, прије свега појавом пандемије вируса корона, компанија је остварила задовољавајући резултат у тим новонасталим околностима - рекао је Филиповић.

Филиповић је нагласио да се у току ових неколико посљедњих година, радећи интензивно на изградњи властитог имиџа, компанија успјела изборити за веома добро пословно мјесто на свјетском тржишту, не само у погледу квалитета производа него и у погледу квалитета испоруке тих производа, што је омогућило да у овом тешком периоду сви купци алоцирају одређене количине за компанију, као поузданог добављача.

Фото РТРС

- Појавом пандемије вируса корона која је проузроковала тоталну парализу, нарочито са аспекта логистике на свјетском тржишту, Алумина је успјела да се изузетно добро организује и да испоручи властите производе на сва тржишта без иједног закашњења и у задовољавајућим количинама - казао је Филиповић.

Истичући да су то купци изузетно знали да цијене, Филиповић је навео да је, баш у том периоду због тих логистичких проблема конкуренција са Блиског истока каснила, док је Алумина испоручила редовне и оне количине које су биле планиране од конкуренције, чиме је задивила купце нарочито на дијелу афричког и тржишта Блиског истока, гдје се у нормалним условима врло тешко може конкурисати кинеским и произвођачима са Далеког истока.

Филиповић је објаснио како је компанија успјела да се добро организује у тренутку када је због пандемије вируса корона скоро све стало у цијелом свијету.

- Ако упоредимо Алумину, као једног од играча на свјетском тржишту, и неку другу мултинационалну свјетску компанију, разлика је у томе што је Алумина оспособљена да у сваком моменту испоручи неку ургентну количину робе - истакао је Филиповић.

Он је рекао да све те мултинационалне компаније имају годишњи план испоруке и ако нисте у том плану, а у међувремену се обратите за неке нове количине, можете доћи на ред за шест или у најкраћем за три мјесеца, да вас узму у обзир и да набаве сировине.

- Наша пословна политика је од самог почетка била базирана да увијек имамо на стоку одређене количине готових производа и сировина, које /ни/су предвиђене планом, па усљед неке изненадне кризе, као што је ова са вирусом, можемо нашим купцима да ургентно испоручимо тражене количине - објаснио је Филиповић.

Филиповић је рекао да је компанија и сада, када су купци затражили додатне количине, имала одређену количину производа и сировина на стању, па је могла да испоручи робу, што је резултат добре логистичке организације у којој се ништа не препушта случају.

Истичући да је комапнија Алумина и у периоду кризе успјела да освоји нове производе, Филиповић је рекао да то мора да прати маркентишка логистика како би се брже дошло до нових купаца којима треба доказати да је производ квалитетан.

- Маркентишки успјех је резултат вишегодишњег рада и активности у претходним годинама у којима смо изградили препознатљив имиџ и дошли у позицију да новим купцима можемо да наведемо стотине других, за разлику од ранијег периода када је недостајала та референца у смислу, а коме испоручујете производе - рекао је Филиповић.

Он је додао да нико од нових купаца не може да остане инертан, када се наведе стотине купаца са еминентне ранг листе.

- С друге стране, купци који користе наше производе, хвале нас на неки начин, помињући све добро везано за компанију као добављача, и у смислу квалитета производа и смислу квалитета услуге, да се роба испоручује на вријеме, те да је у квалитетном паковању, што нам даје пословну сигурност - рекао је Филиповић.

Према његовим ријечима, свих ових година чинили смо огромне напоре, ширили палету производа и области у којима се примјењују наши производи, те, наравно, били у сталној трци са еминентним конкурентским предузећима која су годинама присутна на тржишту и важе као водећи произвођачи у овој привредној грани.

Филиповић је рекао да је компанија Алумина у потпуности успјела да слиједи планирану пословну политику, успјела да задржи задовољавајући капацитет производње и пласман, те да са аспеката развоја и проширења области испрати примјену својих производа.

- То је потврда да смо исправно зацртали пословну политику, која је резултирала стабилну пословну позицију и да овакве и сличне кризе на нас не могу оставити трајно негативне посљедице од којих се треба дугорочно опорављати - појаснио је Филиповић.

Наглашавајући да је ипак пандемијска криза оставила негативан ефекат, Филиповић је рекао да је Алумина била спремна да се избори и са таквом једном ситуацијом, што то не би могла за рецимо четири-пет година уназад.

- Очекујем да ћемо, уз још два пројекта која смо планирали да урадимо, вјероватно бити у позицији да ћемо достићи толики ниво стабилности да ниједна врста кризе, без обзира да ли ради о кризи у одређеној области или о глобалној свјетској кризи, неће моћи значајније угрозити даљи рад фабрике са становишта диспозиције наших производа, уопште гледано на свјетском тржишту и са становишта области примјене. Практично ћемо бити потпуно независни од било које врсте тржишта, од било ког купца или било које врсте производа - истакао је Филиповић.