latinica  ћирилица
18/02/2021 |  12:36 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Грађани у што већем броју да изађу на изборе (ВИДЕО)

Одлуком да буду поновљени избори у Добоју и Сребреници, Централна изборна комисија БиХ није допринијела демократизацији, каже предсједник Народне скупштине Републике Српске Недјељко Чубриловић.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Позива грађане ових локалних заједница да у недјељу, 21. фебруара, изађу на гласање и тиме потврде чињеницу да је понављање избора било беспотребно у смислу и губљења времена и додатних трошкова.

Предсједник Народне скупштине каже да у недјељу треба показати ЦИК-у БиХ да је одлука о понављању избора у овим локалним заједницама била како каже велика грешка.

- Ове грађане, ове двије локалне заједнице, Централна изборна комисија држала у неизвјесности, направила додатне трошкове, одлузела додатно вријеме - каже Чубриловић.

А грешке и пропусте у свом десетогодишњем мандату правио је и високи представник Валентин Инцко, у најкраћем, закључак је јучерашње посланичке расправе у Народној скупштини.

Али, каже Чубриловић, када се гласало о закључку којим се усваја Информација о обавези Инцка да поднесе извјештај о своме раду у Парламенту Српске, посланици владајућих то су подржали али не и опозиција.

- Жао ми је што није било јединства. Обавеза високог представника је да поднесе извјештај. Ми ту не постављамо ултиматум. Нити имамо ту намјеру. Једноставно, по Дејтонском споразуму - истакао је редсједник Парламента Српске.

Ако то не учини, омаловажава Републику Српску, њене грађане и Народну скупштину, сматра Чубриловић.

Подсјећа да су, између осталог, посланици јуче једногласно подржали Декларацију о заштити ријека у Српској и закључак којим се обавезује Парламент да формира одбор за обиљежавање 30 година постојања и рада Народне скупштине.