latinica  ћирилица
18/02/2021 |  13:56 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

Херцеговачки мед доступан и у супермаркетима

Заједнички пројекат УСАИД-а и Владе Шведске "Фарма два" подржао је БКВ групу из Билеће у развоју погона за паковање меда, те у брендирању њиховог Козјак херцеговачког меда, који ће сада бити доступан у супермакретима, а не само у био-трговинама.
Козјак херцеговачки мед - Фото: СРНА
Козјак херцеговачки медФото: СРНА

БКВ група из Билеће крајем прошле године лансирала је три врсте Козјак херцеговачког меда и то основни, мед помијешан са орасима, бадемима и љешњацима, те мед за дјецу помијешан са какаом, саопштено је из УСАИД-а.

У септембру 2020. године БКВ група почела је продавати своје производе у пет био трговина у Сарајеву, Источном Сарајеву, Мостару, Широком Бријегу и Требињу, а након вишемјесечних преговора од јануара овај мед је доступан и у пет Бинго супермаркета, три у Мостару и два у Требињу.

Раде Козјак, који је на челу БКВ групе, рекао је да су у посао с медом ушли како би допринијели томе да висококвалитетни херцеговачки мед добије своје заслужено мјесто на тржишту БиХ.

Он је рекао да су током 2018. и 2019. године, почели куповати мед од 50 пчелара из Билећа, Требиња, Стоца, Чапљине, али и других оближњих градова нудећи им конкурентну цијену од 13 КМ по килограму, те да сада имају бренд и 10 тона меда који могу понудити на тржишту.

- Мед свих наших пчелара тестирамо у Ветеринарском институту "Др Васо Бутозан" у Бањалуци, на 10 различитих параметара како би осигурали да није лажан, нема доданог шећера и да ни на који начин није измијењен - рекао је Козјак.

Он је објаснио да је херцеговачки мед скупљи, будући да се пчеле у Херцеговини хране углавном љековитим биљем, које има мање нектара.

Козјак је изразио забринутост што се пуно производа од меда у супермаркетима продаје испод тржишне цијене, те сматра да би купци увијек требали пажљиво прочитати етикете како би били сигурни шта купују.